Albina supererou

albina supererou Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului ne-a obişnuit cu activităţi deosebite. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului ne-a obişnuit cu activităţi deosebite. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Pornind de la dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului, care sunt unici în lume,  Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului.


Unul dintre cele mai recente proiecte de aici este dedicat albinelor. Cristian Ciobanu de la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din Bucureşti, ne-a explicat:  "Noi, la Geoparc, avem mai multe subiecte cu care lucrăm. Avem "Timpul omului", "Preistoria", "Timpul Pământului", adică geologia, avem turismul de care trebuie să ne ocupăm, educaţia generaţiilor următoare, iar acest proiect răspunde cumva tuturor acestor preocupări ale noastre: "Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului". Deja titlul spune tot. E vorba despre un subiect sensibil azi, situaţia albinelor, care nu e foarte bună."


Cristian Ciobanu a descris rezultatul vizibil al acestui proiect:   "Astăzi vedem o instalaţie artistică, ceva inovativ, o combinaţie între artă şi mediu, e vorba despre instalaţia numită "Coabitare", a artistului Dragoş Neagoe, care se află la Centrul pentru ştiinţă şi artă a Geoparcului din comuna General Berthelot. Acolo, artistul a creat o structură pe care a amplasat o familie de albine. Dragoş Neagoe este şi apicultor. Iar această familie de albine care a fost crescută special pentru acest lucru, adică care a fost obişnuită cu condiţii diferite faţă de stup, construieşte în continuare, completează, adaugă forme la lucrearea artistului om. Deci omul şi albinele lucrează împreună."


Apicultorul şi sculptorul Dragoş Neagoe a pornit de la realitatea potrivit căreia multe familii de albine mor mai ales în timpul culesului de rapiță și de floarea soarelui, în special din cauza insecticidelor și pesticidelor. Ca artist, a încercat să ia  atitudine, aşa că, în 2019, la Palatul Mogoșoaia a făcut o mică expoziție pe această temă, cu speranţa ca albina, care este pe cale de dispariție, să nu ajungă să fie văzută ca la grădina zoologică. Din această vară, în Geoparc a fost amplasată această instalaţie, un chip uman sculptat în piatră, îmbogăţit de munca albinelor ce şi-au găsit casă aici. Cristian Ciobanu ne-a spus ce fac acum albinele din Geoparc:  "Ele se pregătesc pentru iarnă acum, adică proiectul se apropie de final, albinele trebuia, iniţial, duse de acolo într-un stup, însă nu cred că vom mai face asta, ci vom amenaja un spaţiu de iarnă pentru ele, chiar acolo pe structură. Structura poate fi văzută şi online, avem o cameră web live, care funcţionează permanent acolo. O puteţi vedea pe site-ul geoparcului, geoparc.ro."


Iar această comuniune om-natură s-a dovedit mai eficientă decât se aşteptau chiar creatorii instalaţiei, pentru că, după cum ne-a împărtăşit Cristian Ciobanu:  "Albinele lucrează mai repede decât ne-am imaginat. Ele deja s-au prins foarte bine de peretele sculpturii. Şi au crescut. Dacă vă uitaţi pe camera live sau dacă veniţi la Geoparc, o să vedeţi ce frumos construiesc ele în mod natural, fără să fie constrânse de stup. Noi, de obicei, nu vedem ce fac albinele acolo în interiorul stupelniţei, cel mult dacă scoatem o ramă le vedem acolo foarte ocupate, dar aici aveţi ocazia să vedeţi ce se întâmplă înăuntru, ca şi cum am avea un stup transparent. Noi ne dorim ca acest proiect să dureze mai mulţi ani şi albinuţele săcontinue lucrarea, poate să se şi dezvolte, să fie mai multe roluri pe această structură. Deci nu ne vom opri aici. Proiectul va continua, mai ales că e parte din preocupările noastre în geoparc pentru artă. E cumva o continuare a taberei de Land Art din 2019. Sunt mai multe instalaţii artistice la noi."


Coabitarea dintre sculptură și viața de zi cu zi a albinelor dă naștere unui tip de artă hibridă, cu rol educativ și de promovare a Geoparcului și a Țării Hațegului. Iar aici este urmărită promovarea valorilor naturale, culturale și sociale ale comunităților locale și consolidarea identității acestora. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-28 13:13:00
Vizualizari: 152
TiparesteTipareste