Jurnal românesc - 29.11.2021

jurnal românesc - 29.11.2021 Ministerul Afacerilor Externe face un apel către toţi cetăţenii români aflaţi încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească ţara, să-şi notifice intenţia de a se repatria în cel mai scurt timp.

Ministerul Afacerilor Externe face un apel către toţi cetăţenii români aflaţi încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească ţara, să-şi notifice intenţia de a se repatria în cel mai scurt timp. MAE arată că Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town gestionează situaţia cetăţenilor români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări. Bucureştiul menţionează că reprezentanţii misiunilor diplomatice şi consulare ale României în Africa de Sud se află în contact permanent cu românii care au solicitat ajutor consular şi acţionează în strânsă coordonare cu celelalte instituţii competente pentru buna desfăşurare a operaţiunilor de repatriere, prin organizarea unui zbor special Tarom în aceste zile. Români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei la Pretoria +27 0123 46 42 31 şi Consulatului General la Cape Town +27 0217 61 59 32. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +27 828 19 17 65 şi a oficiului consular +27 792 72 24 66. MAE le recomandă, totodată, românilor aflaţi în statele afectate de noua tulpină de coronavirus să menţină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum şi cu misiunile diplomatice şi consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în ţară.

 

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse îşi propune să afle exact câţi copii sunt în situaţia de a fi lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate, a declarat noul ministru de resort, Gabriela Firea. "Ne propunem să avem o legătură mult mai bună cu direcţiile sociale, pentru a prelua cazurile vulnerabile în ceea ce priveşte familiile, acolo unde românii lucrează în diaspora, dar copiii au rămas în grija bunicilor sau a altor membri de familie", a spus Firea. Ea a precizat că numărul copiilor aflaţi în această situaţie nu este clar şi că în acest demers va colabora cu toate administraţiile publice locale, cu primarii, cu preşedinţii de consilii judeţene şi cu ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate era în martie 2021 de 76.551, cu 1.415 mai mare decât în decembrie 2020. Dintre aceştia, 12.669 aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi se aflau în îngrijirea rudelor.

 

Ambasada României în Spania a organizat la sediul Secţiei Consulare un seminar pentru formarea funcţionarilor consulari în identificarea posibilelor victime ale violenţei de gen şi în acordarea de sprijin şi asistenţă de specialitate în astfel de cazuri. Seminarul, susţinut de Unitatea specializată în violenţa de gen din cadrul Poliţiei Naţionale spaniole, a permis realizarea unui schimb de idei constructiv între autorităţile spaniole şi funcţionarii ambasadei în vederea acordării de asistenţă consulară cetăţenilor români, posibile victime ale acestui tip de violenţă. Ambasada la Madrid transmite că, în ultima perioadă, vulnerabilitatea femeilor românce din toate mediile s-a accentuat îndeosebi în condițiile generate de pandemia de COVID-19, multe dintre femei fiind victime ale violenței domestice. Această iniţiativă a misiunii diplomatice face parte din seria de evenimente organizate în contextul campaniei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, ce se desfăşoară în perioada 25 noiembrie-10 decembrie. În cadrul acesteia, pe 8 decembrie, ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău, va participa la conferinţa internaţională "Violenţa domestică - fenomen transnaţional. Să acţionăm împreună, fără bariere!" alături de oficiali spanioli şi de reprezentantele Asociaţiei femeilor românce din Italia şi Asociaţiei Romanian Women's Lobby.

 

O grădiniță românească va fi deschisă la 20 ianuarie 2022 la Apșa de Jos, în raionul Teceu din regiunea ucraineană Transcarpatia, a anunţat primăria comunei Slatina, citată de Agenția BucPress. Potrivit administraţiei comunei Slatina, cea mai mare comună românească din Ucraina, este vorba despre o grădiniță cu 100 de locuri a cărei construcţie a fost finalizată în 2020, dar din cauza modificărilor în costul lucrărilor, a fost necesară ajustarea proiectului. Costul total, de peste 23,4 milioane de grivne, a fost asigurat în proporţie de 62% de la bugetul de stat al Ucrainei, restul fiind acoperit din bugetul local al comunei. Noua instituție preșcolară este prima din  Apșa de Jos, cel mai mare sat românesc din Transcarpatia. Informații despre procedura de înscriere a copiilor pot fi obţinute de pe site-ul oficial al administrației comunei și de pe rețelele sociale. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-11-29 12:25:00
Vizualizari: 244
TiparesteTipareste