România – Perspectivă economică stabilă

românia – perspectivă economică stabilă Guvernul de la Bucureşti a salutat evaluarile marilor agenţii de rating, care confirmă semnalul de încredere transmis investitorilor.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la 'BBB minus', pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă. Potrivit agenţiei, ratingul României este susţinut de statutul de membru al Uniunii Europene şi de accesul robust la finanţarea de pe pieţele internaţionale de capital. 

Pe de altă parte, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene, România fiind unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, precum şi de dependenţa energetică scăzută faţă de gazele naturale şi petrolul din Rusia. 


Decizia celor de la Standard & Poor's vine la o săptămână după ce o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a confirmat şi ea ratingul suveran al României la 'BBB minus' cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "recomandat pentru investiţii". 


Guvernul de la Bucureşti aplică măsuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice şi a războiului din Ucraina, a subliniat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ca reacţie la evaluările agenţiilor de rating. Standard & Poor's susţine că înregistrarea unei creşteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacităţii productive a economiei României şi, implicit, la o posibilă acţiune de îmbunătăţire a ratingului suveran al ţării, a apreciat Câciu. Semnalul de încredere transmis de Guvern investitorilor este reconfirmat de evaluările recente ale Agenţiilor Standard & Poor's şi Fitch Ratings, a transmis, sâmbătă, Executivul. 


România este o ţară sigură pentru investiţii, oferă stabilitate şi oportunităţi, acesta este mesajul constant pe care Guvernul susţine că l-a transmis mediului economic în această perioadă complicată. Un mesaj care este, spune Executivul, confirmat acum de instituţiile financiare internaţionale. Perspectivele de creştere sunt fundamentate pe volumul fără precedent al fondurilor naţionale şi europene care vor intra în economia românească în toate domeniile strategice - industrie, agricultură, energie, mediu, digitalizare - dar şi pe politicile de dezvoltare guvernamentale, a subliniat Guvernul român. 


Potrivit aceleiaşi surse, pachetul economico-social 'Sprijin pentru România', în valoare de 17,3 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), orientat în proporţie de 60% către investiţii, se alătură zecilor de miliarde din fonduri naţionale şi europene destinate economiei româneşti. 


Guvernul afirmă că a început implementarea acestui mix de soluţii economice şi sociale şi va continua să lucreze în acelaşi ritm. Potrivit Executivului, o economie dinamică este calea sigură spre dezvoltare, noi locuri de muncă mai bine plătite în România şi servicii publice de calitate pentru cetăţeni.


RadioRomaniaInternational · România – Perspectivă economică stabilă - 18.04.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-04-18 12:10:00
Vizualizari: 191
TiparesteTipareste