Jurnal românesc - 25.11.2022

jurnal românesc - 25.11.2022	Scriitorul Mircea Cărtărescu primeşte, pe 26 noiembrie, Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, în deschiderea celei de-a 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte din cadrul Festivalului Literelor Europene din Guadalajara, în Mexic.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat conferinţa intermediară a proiectului "Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRP", care-şi propune dezvoltarea la nivelul instituţiei a unui set de instrumente de planificare strategică prin fundamentarea unei noi Strategii Naţionale pentru Românii de Pretutindeni 2023 - 2026. Scopul demersului este de a identifica soluţii la situaţiile particulare existente în fiecare comunitate românească din diaspora şi din comunităţile istorice. La eveniment, organizat în format hibrid, au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai mediului asociativ. Şeful DRP, Gheorghe Cârciu, şi-a exprimat convingerea că aceste iniţiative vor avea un impact benefic asupra comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, care depun eforturi constante pentru păstrarea identităţii lingvistice, culturale, etnice şi religioase. Strategia naţională pentru românii de pretutindeni este documentul de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune şi măsurile prevăzute pentru perioada 2023 - 2026, adaptate la nevoile curente ale comunităţilor istorice şi ale diasporei de mobilitate, în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii româneşti.

 

Scriitorul Mircea Cărtărescu primeşte, pe 26 noiembrie, Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, în deschiderea celei de-a 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte din cadrul Festivalului Literelor Europene din Guadalajara, în Mexic. Potrivit juriului internaţional, din care a făcut parte şi autoarea Oana Sabo, Cărtărescu este recompensat "pentru proza sa debordantă şi plină de imaginaţie, care îmbină elemente fantastice şi realiste cu ficţiuni speculative şi care investighează construcţia identitară a unui spaţiu periferic al peisajului european". Premiul, în valoare de 150.000 de dolari, este decernat autorilor de opere literare de orice gen, indiferent de naţionalitate, care folosesc ca mijloc de exprimare limbile spaniolă, catalană, galiţiană, franceză, italiană, română sau portugheză. Mircea Cărtărescu este al doilea scriitor de limba română recompensat cu acest premiu, după Norman Manea, care a primit distincţia în 2016. La Târgul Internaţional de Carte din Guadalajara, considerat cel mai important eveniment de profil al lumii editoriale hispanice, participă şi scriitoarea Ioana Ruxandra Gruia. Aceasta va lua parte la o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Manifestarea din Mexic are loc în perioada 26 noiembrie - 4 decembrie.

 

Concertul "Culorile României", susținut de artista Clara Cernat acompaniată de Orchestra de cameră a Conservatorului "Santa Cecilia" sub baghta dirijorului Thierry Huillet, va avea loc la 30 noiembrie pe scena sălii Academica a Conservatorului. Evenimentul, organizat de Accademia di Romania la Roma, se desfăşoară cu prilejul Zilei Naționale a României. Programul conţine "Balada" de Ciprian Porumbescu pentru vioară și orchestră, "Iarna" din ciclul "Anotimpurilor" lui Antonio Vivaldi, Rapsodia Română nr. 3 – "Fantasy" și  Rapsodia Română nr 4 – "Poem", ambele armonizate şi orchestrate de Thierry Huillet. Intrarea la concert este liberă, iar pentru rezervări cei interesaţi pot trimite un email la adresa accadromania@accadromania.it.

 

Soprana Felicia Filip, violoncelistul Anton Niculescu şi pianistul Viniciu Moroianu susţin, pe 30 noiembrie la Stockholm, un concert extraordinar cu ocazia Zilei Naţionale a României. Evenimentul, care se va desfăşura în Sala Barocă a Muzeului Naţional de Istorie, este organizat de Ambasada României în Suedia şi de Institutul Cultural Român de la Stockholm. "Ziua noastră Naţională ocupă un loc aparte în sufletul meu ca şi în sufletul fiecărui român. Am cântat pe patru continente, dar niciodată la Stockholm, oraşul lui Ingrid Bergman, al Gretei Garbo sau al marelui tenor Nikolai Gedda. (...) Alături de iluştrii mei colegi dorim să onorăm acest moment deosebit, integrând creaţia românească în contextul muzicii universale. Dorim să subliniem, încă o dată,valoarea culturii şi artei româneşti în lume", a declarat soprana Felicia Filip. O zi mai târziu, la 1 decembrie, cei trei muzicieni vor susţine un al doilea recital, la sediul reprezentanţei culturale româneşti la Stockholm.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-11-25 11:45:00
Vizualizari: 340
TiparesteTipareste