Schengen – mesaje de susţinere pentru România

schengen – mesaje de susţinere pentru românia În urma discuțiilor din cadrul Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis se declară optimist că procesul aderării la Schengen va fi încheiat cu succes în 2023.

La o săptămână de când admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen a fost respinsă la vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, subiectul aderării s-a aflat din nou în discuție la Bruxelles, de această dată în cadrul Consiliului European, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. 

Şeful statului român a vorbit despre nevoia unei soluţii pozitive privind aderarea, despre faptul că România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a spaţiului de liberă circulaţie, dar şi despre unitate şi solidaritate.

"România este ţară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Suntem vecinii cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina. Ne străduim şi facem faţă, fiindcă dorim şi credem că este corect. Suntem ţară de primă linie pentru migranţi şi noi controlăm fluxul migrator. Avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe, obiective", a amintit Klaus Iohannis. Dar, a completat președintele: "Noi, românii, aşteptăm semne clare de solidaritate şi unitate din partea UE. Asta înseamnă, printre altele, că avem aşteptări legitime să fim primiţi în spaţiul Schengen"

Șeful statului a declarat că votul din partea Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care încă trebuie rezolvate, dar că din toate discuţiile pe care le-a avut a tras concluzia că "de data aceasta pregătirea va fi mai profundă, mai bună şi că se doreşte o soluţie": 

"Concluzia mea este simplă: toţi actorii au înţeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toţi au înţeles şi sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria." 

Cele mai înalte oficialităţi europene au transmis mesaje de susţinere pentru aderarea celor două țări, care fac tandem în acest proces al aderării și care de mai bine de un deceniu așteaptă să fie admise. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului, Charles Michel, au declarat că vor mai exista schimburi de opinie pe această temă şi că se aşteaptă la progrese în următoarele luni. Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este pe deplin susţinută, a precizat Ursula von der Leyen, în timp Charles Michel a confirmat și că liderii UE vor participa în luna februarie la un summit special consacrat migraţiei. De acest subiect, al migrației, a fost legată motivația reprezentantului Vienei atunci când a dat votul negativ în JAI. 

Charles Michel: "Am avut, de asemenea, o dezbatere politică cu privire la aderarea Bulgariei şi României. Sunt optimist că o decizie privind România şi Bulgaria poate fi luată în cursul anului 2023. Am simţit un angajament politic de a lucra pentru a face progrese şi sper că vom realiza acest lucru în cursul anului viitor." Și preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de votul din JAI. Ca reacţie la discursul acesteia, preşedintele Iohannis a mulţumit pentru sprijinul vocal puternic al Parlamentului European şi al majorităţii covârşitoare a statelor membre.


RadioRomaniaInternational · Schengen – mesaje de susţinere pentru România 16.12.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-12-16 12:15:00
Vizualizari: 348
TiparesteTipareste