Jurnal românesc - 08.03.2023

jurnal românesc - 08.03.2023 Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat înfiinţarea la Tokyo a unei reprezentanţe a Institutului Cultural Român.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat înfiinţarea la Tokyo a unei reprezentanţe a Institutului Cultural Român. "Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, aşa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări", a declarat Iohannis după întrevederea cu premierul Japoniei, Fumio Kishida. În cadrul întrevederii cei doi oficiali au semnat Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Înfiinţat în 2004, Institutul Cultural Român are o rețea de 18 reprezentanțe, care funcționează în 17 țări, și face parte din rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană - EUNIC. Misiunea ICR este promovarea valorilor culturale româneşti şi civilizaţiei naţionale în ţară şi peste hotare. Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială în Japonia în intervalul 6-8 martie. La 9 martie, preşedintele României se va deplasa în Singapore.


Subiectul aderării României la spaţiul Schengen nu se regăseşte pe agenda de lucru a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc la 9 martie, la Bruxelles, a anunţat europarlamentarul Eugen Tomac. Acesta a lansat o campanie de strângere de semnături pentru petiţia intitulată "România merită în Schengen". Tomac a spus că acest demers vine după ce, în februarie, a deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene o acţiune împotriva Consiliului Uniunii Europene întrucât în şedinţa JAI din 8 decembrie, anul trecut, România nu a fost acceptată în Spaţiul Schengen. În opinia sa, "injustiţia făcută românilor" trebuie corectată prin acest proces. "Cred cu toată tăria că această acţiune este singura modalitate prin care România, într-un termen rezonabil, va putea să beneficieze de toate drepturile pe care le au toate celelalte state membre care se bucură de libera circulaţie în Uniunea Europeană", a spus Tomac. Deputatul european consideră că prin refuzul Austriei de a accepta aderarea României în Schengen au fost încălcate mai multe articole din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene şi din Tratatul Uniunii Europene. Reuniunea Consiliului JAI din 9-10 martie este prima după cea din decembrie 2022, când pe agendă s-a aflat şi aderarea Croaţiei, a României şi a Bulgariei la Schengen. Dintre aceste trei ţări, doar prima a primit atunci undă verde.


Un nou episod din seria "Voci feminine în literatura israeliană de limbă română" va avea loc, la 9 martie, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Cu acest prilej vor fi prezentate operele a trei membre ale Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română. Este vorba despre romanele "Pe drumuri de sticlă" și "Eleonora" de Delia Bodea Jacob, volumul autobiografic "MEEA sau Făclia Amintirii" și cartea de poezii "Scântei" de Adina Rosenkranz-Herșcovici şi romanul "A patra fiică" de Madeleine Davidsohn. Evenimentul, organizat pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, se va desfășura în limba română şi va beneficia de prezența și intervenția mai multor membre ale comunității românești, între care jurnalistul cultural Biti Caragiale și profesorul universitar Ruth Oren, de la Universitatea Haifa.


Reprezentanţa la Bruxelles a Institutului Cultural Român organizează un concert susținut de Duo Anima, format din Andreea Banciu - la violă și Aileen Cahill - la pian. Evenimentul, dedicat Zilei Internaționale a Femeii, va avea loc la 9 martie, în sala de concerte a Muzeului Instrumentelor Muzicale din capitala Belgiei. Din program vor face parte creații și povești despre Cleopatra Valentina Prepeliță, pianistă și compozitoare contemporană română, în prezent profesor respectat în Germania şi despre violista și compozitoarea britanică Rebecca Clarke, prima femeie care a făcut parte dintr-o orchestră profesionistă din Marea Britanie. Activitatea Duo Anima include spectacole multimedia în colaborare cu artişti video din Irlanda şi România, improvizaţii alături de DJ şi proiecte literar-muzicale pe scene din Europa.


Aurelia Vișinescu, Crina Duluțe Florea și Elena Starrantino Chirculescu, trei dintre femeile care se află în fruntea renașterii viticulturii românești, sunt invitatele unei seri organizate, la 9 martie, de Institutul Cultural Român din New York cu ocazia sărbătorilor Mărțișorului și Zilei Internaţionale a Femeii. La eveniment va participa ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, iar cele trei românce le vor vorbi americanilor despre vinul românesc de elită. De asemenea, saxofonista Lily Kaufman, descendentă a unei familii emigrate din România, împreună cu muzicienii americani John Lings și Anna Abondolo, vor oferi impromptu-uri de jazz inspirate din folclorul românesc și muzica klezmer.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 08.03.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-03-08 11:00:00
Vizualizari: 533
TiparesteTipareste