Parcul Natural Văcăreşti

parcul natural văcăreşti                                  Lacul Văcăreşti, situat în partea sudică a capitalei României, este pe cale să devină o arie naturală protejată.

Lacul Văcăreşti, situat în partea sudică a capitalei României, este pe cale să devină o arie naturală protejată. Proiectul este o propunere a mai multor organizaţii de mediu  care  doresc ca Bucureştiul să respire aer curat, să aibă un loc dedicat copiilor, turiştilor, cercetătorilor.

 

 Cu circa două secole în urmă, într-o zonă mlăştinoasă era construită mănăstirea Văcăreşţi, demolată în anii sistematizării comuniste pentru a crea un lac inclus în proiectul de amenajare complexă a râului Dâmboviţa. Acest lac făcea parte din  sistemul hidrologic de apărare a capitalei României împotriva inundaţiilor. Lucrările au început în 1986 însă după 1989 au fost sistate, iar zona a fost abandonată. Pe cele 200 de hectare se întind astăzi canale, bălţi, zone mlăştinoase alimentate de ape subterane care au permis creşterea unei vegetaţii bogate şi apariţia unor vieţuitoare precum stârci, egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, lişiţe, raţe sălbatice şi vulpi. In timpul migraţiilor de primăvară şi toamnă, zona are un rol deosebit de important pentru o serie de specii de păsări migratoare rare. S-a dezvoltat aşadar un ecosistem natural neaşteptat de bogat  specific unei delte, iar digul care înconjoară balta ţine oraşul la distanţă asigurând tihna şi liniştea necuvântătoarelor. Conştienţi de valoarea acestei zone, încă de anul trecut, ecologiştii au început demersurile pentru ca zona să fie protejată.

 

Dan Bărbulescu, director executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta: ”  Este o zonă umedă cu izvoare naturale şi tocmai  pentru că accesul este restricţionat s-a dezvoltat un ecosistem interesant, natural sută la sută. Si pentru că  s-a dezvoltat între betoanele Bucureştiului, deci are cumva un aspect foarte pitoresc ... dar şi datorită faptului că zona are o certă valoare ştiinţifică şi  naturală, un grup de organizaţii neguvernamentale a demarat procedura de transformare a zonei în parc natural, adică în arie ştiinţifică protejată. Această iniţiativă a apărut anul trecut când un grup de specialişti a descins în acea zonă, a evaluat speciile care trăiesc acolo, a întocmit un dosar de evaluare pe care l-a depus la Academia Română  care, la rândul ei, şi-a dat acordul pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. Asta s-a întâmplat în luna mai a.c.”

 

 Cercetătorii  care au studiat dosarul au caracterizat zona ca fiind un ecosistem cu caracteristiciule unui habitat natural sălbatic. Ei susţin că groapa Văcăreşti este un exemplu al puterii de creaţie pe care o are natura, iar Bucurestiul s-ar alinia marilor capitale ale lumii, precum Londra, Berlin sau Praga unde există  astfel de zone protejate.

 

Dan Bărbulescu:  „Aici sunt peste 90 de specii de păsări dintre care 40 de specii sunt protejate sub diferite forme de legislaţia românească şi cea europeană. Ele apar în anexa legilor ca fiind specii periclitate, care necesită protecţie. Intr-una din seri, unul din colaboratorii nostru a reuşit să fotografieze o vidră care, la fel, este este specie protejată.. Mai putem găsi aici şerpi, insecte, deci un peisaj interesant. După avizul pozitiv pe care Academia România l-a dat, autorităţile române sunt obligate să instituie în zonă un grad de protecţie. Este o arie care are certe dimensiuni ştiinţifice, turistice, dar şi educative. Este un muzeu viu în care locuitorii Bucureştiului pot veni să observe natura în cea mai intimă formă. Va fi cred primul parc natural  urban din România. Zona are peste 200 de hectare, este imensă dacă o raportăm la parcuri naturale similare din Europa unde în oraşe parcurile au 15-30 de hectare şi în mare parte sunt renaturate. Pe când aici la noi s-a dezvoltat o zonă naturală autentică pe care Bucureştiul, Primaria trebuie să o protejeze şi să o administreze cum se cuvine”.

 

 Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta împreună cu “Let’s do it, România” au organizat, în urmă cu o săptămână, o amplă ecologizare a lacului Văcăreşti la care au participat peste 300 de voluntari şi în cursul căreia au fost colectaţi  peste 700 de saci de deşeuri menajere şi reciclabile. Acţiunea face parte din proiectul “Parcul Natural Văcăreşti. O oază în deşertul de beton, realizat în parteneriat cu Centrul de Politici Durabile Ecopolis şi susţinut de Dorna. Am organizat o lecţie deschisă pentru elevii de la şcolile din zonă. Au fost nişte ateliere de ecologie, de biologie şi de geologie pe care le-am organizat împreună cu specialiştii din grupul nostru de iniţiativă pentru copiii şi cadrele didactice de la şcolile din zonă. Copiii s-au bucurat foarte mult în momentul în care colegul nostru, herpetolog, a găsit un şarpe.sau când au văzut un cosaş sau un şoim, de exemplu. Deci zona poate fi amenajată şi ca un laborator viu, în primul rând pentru şcolile din zonă.

Activitățile de voluntariat reprezintă începutul unei campanii de promovare a Parcului Natural Văcărești. În perioada următoare, aceasta va include întâlniri de lucru cu reprezentanții Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, publicarea de articole în mass media și promovarea petiției publice prin care locuitorii Bucureștiului pot cere autorităților să grăbească decizia de înființare a Parcului Natural Văcărești. Petiția poate fi semnată începând cu 26 septembrie  pe pagina de Facebook a Parcului Natural Văcăreşti.


www.rri.ro
Publicat: 2013-09-27 10:03:00
Vizualizari: 482
TiparesteTipareste