La Bucureşti, continuă acuzele legate de evenimentele petrecute la miningul antiguvernamental din 10 august.
Iţele evenimentelor violente de la mitingul antiguvernamental al diasporei de la Bucureşti, din 10 august, sunt încă departe de a fi descâlcite, în pofida celor aproape două săptămâni scurse de atunci şi a precizărilor făcute de ministrul de resort Carmen Dan. Duminică seara, ministrul de Interne a făcut o declaraţie de presă începută cu scuze adresate celor care au avut de suferit la miting, atât civili cât şi jandarmi militari, urmată de o prezentare a filmului evenimentelor şi de o sinteză a unor "falsuri şi minciuni", potrivit lui Carmen Dan, care au circulat atât în mediul online, cât şi în mass-media. Două zile mai târziu, la audierile la care a fost chemată în Parlament, a vorbit, din nou, despre evenimentele din 10 august, precizând că raportul pe care l-a primit de la structurile competente din subordinea sa va fi pus la dispoziţia Comisiei din Camera Deputaţilor imediat ce procedura de la nivelul forului parlamentar va fi finalizată.
Carmen Dan a mai spus că nu a avut atribuţii operative ca ministru în timpul protestului, arătând că a avut atunci doar o şedinţă de informare cu cei care au coordonat acţiunea: "Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedinţă de informare, ocazie cu care am şi cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii. Nu este treaba ministrului să lămurească aspecte care ţin de misiunea operativă pentru că nu ministrul are competenţa legală de a interveni în deciziile operative."
Opoziţia de dreapta de la Bucureşti, care consideră că ministrul ar trebui să-şi dea demisia, s-a declarat, însă, nemulţumită de secretizarea documentului, dar şi de faptul că la audiere nu a fost prezent prefectul. Reprezentantul principalului partid de opoziţie, PNL, Victor Paul Dobre: "Astăzi, aici nu a fost prezent un singur personaj, decident, respectiv prefectul capitalei, care este cel care a decis, aşa cum ne-a explicat doamna ministru, consultându-se şi cu comandantul de dispozitiv. Nu am avut cu cine clarifica motivele, nivelul intervenţiei, de ce s-a decis la opt seara şi s-a intervenit la 23:30. Dar, atenţie, prefectul capitalei nu este un personaj de sine stătător, prefectul capitalei este cel care reprezintă Guvernul României, în municipiul Bucureşti, capitala ţării."
În opinia opoziţiei, Carmen Dan încearcă să muşamalizeze responsabilitatea Jandarmeriei pentru gazarea şi brutalizarea manifestanţilor paşnici. Sute de persoane au depus plângeri penale la adresa jandarmilor, în timp ce PSD denunţă o presupusă tentativă de înlăturare prin forţă a guvernului legitim.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved