Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist care a vizat campusul în care se află ambasada.
Un atentat sinucigaş revendicat de talibani a făcut circa 20 de morţi şi peste 100 de răniţi, în noaptea de luni spre marţi, în centrul capitalei afgane Kabul. Atacul a avut loc la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad, dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, proiect neagreat, însă, de o parte din talibani. Între victime se numără şi români, reprezentanţi ai misiunii diplomatice a Bucureştiului la Kabul.
Într-un interviu acordat pentru Radio România la câteva ore după producerea atacului, şefa diplomaţiei române, Ramona Mănescu, a vorbit despre circumstanţele acestuia: "A fost vizată ambasada noastră din nefericire, a fost un atac cu maşini capcană, după care un atac armat a continuat pentru o perioadă destul de lungă de timp asupra misiunii României la Kabul. Au continuat atacul şi au incendiat câteva clădiri anexe. Am pierdut în mod tragic un om din echipa de securitate, un om care efectiv şi-a sacrificat viaţa pentru a o salva pe a celorlalţi, un om tânăr căruia nu putem decât să-i rămânem datori şi pe care nu putem decât să îl onorăm aşa cum se cuvine."
România este una dintre primele cinci ţări contributoare la Misiunea NATO din Afganistan, cu peste 760 de militari dislocaţi în acest teatru de operaţii, militarii români participând la misiuni în această ţară încă din ianuarie 2002. Zeci dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în atentate sau au fost răniţi, însă este pentru prima dată când sediul ambasadei, devenit acum impracticabil, a fost ţinta unui atac. Din nou, Ramona Mănescu: "Nu este pentru prima oară când se întâmplă astfel de atacuri. Sigur că noi am fost poate până acum feriţi, dar am văzut alte cazuri în care obiective civile au fost atacate. Deci cu atât mai mult trebuie să rămânem acolo şi trebuie să ne poziţionam ferm alături de parteneri în lupta împotriva terorismului şi în special a acestui tip de terorism."
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au condamnat în termenii cei mai fermi atacul terorist şi au reiterat sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare. Aproape 200 de persoane au fost ucise şi circa 900 au fost rănite în atacuri care au avut loc la Kabul de la începutul anului. Mai mulţi foşti ambasadori ai SUA în Afganistan au avertizat marţi, într-o scrisoare deschisă, asupra riscurilor pe care le presupune o retragere grăbită a militarilor americani înainte ca în ţară să fie cu adevărat pace.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved