Ne îndreptăm azi spre nord-vestul României și ajungem în Oradea. Cetatea de aici rămâne, în continuare, monumentul reprezentativ al orașului.
O bună parte din istoria județului Bihor a gravitat în jurul acestui ansamblu, atât la începuturi, în primele secole de existență, când a fost centru spiritual, religios, dar și în ultima perioadă, când a fost centru cultural renascentist.
Ionuț Ciorba, director adjunct la Muzeul Orașului Oradea, spune că sunt foarte multe motive pentru care un vizitator, fie el român sau străin, ar merita să-și petreacă timpul la Cetatea Oradei.
"În primul rând, are o istorie de aproape o mie de ani, bogată și diversă. De-a lungul timpului, cetatea noastră a fost punct întărit și loc de apărare, dar, în egală măsură a fost și sediu episcopal, un centru religios, chiar la începuturile existenței ei. În incinta cetății a funcționat un capitul și Episcopia romano-catolică a Oradei. Mai apoi, fortăreața Oradei a fost un loc de odihnă care s-a vrut pentru eternitate, însă, din păcate nu s-a întâmplat așa, a unor capete încoronate. În Cetatea Oradei au fost, de-a lungul timpului, înmormântați mai mulți regi și regine. Din păcate pentru noi, mormintele lor nu mai sunt aici. Printre aceștia, Ladislau I, cel de numele căruia se leagă întemeierea cetății. După moartea sa, a fost sanctificat. Mai apoi, Andrei al II-lea, rege al Ungariei, Ladislau al IV-lea Cumanul, Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, împărat al imperiului romano-german, soția sa, Regina Maria, Regina Beatrix, soția lui Carol Robert de Anjou, inclusiv o fiică a domnului Munteniei, Nicolae Alexandru, a fost tot în Cetatea Oradei înmormântată."
Ionuț Ciorba, director adjunct la Muzeul Orașului Oradea, mai aduce un argument solid privind importanța monumentului.
"În Evul Mediu, Cetatea Oradei a fost un loc în care s-au întâlnit numeroase capete încoronate, pentru a discuta probleme diverse și pentru a încheia tratate. Aș putea evoca aici o întâlnire de la finalul lunii martie 1412, între Sigismund de Luxemburg, pe de-o parte, și între regele Poloniei Vladislav Jagiello. Cei doi au pus la punct o politică împotriva Imperiului Otoman, care se manifesta din ce în ce mai agresiv în zona Balcanilor. Nu putem uita faptul că la Cetatea Oradei și-au petrecut timpul alte și alte capete încoronate, începând cu Andrei al III-lea al Ungariei, Ludovic cel Mare, Matia Corvin, Mihai Viteazul, Iosif al II-lea sau, mai recent, Franz Joseph."
După înmormântarea la Cetatea Oradei a regelui Ladislau I, acesta a fost sanctificat devenind Ladislau I cel Sfânt. Înmormântarea sa la Oradea a transformat, în scurt timp, mormântul său într-un loc de pelerinaj. Se spune că, în Evul Mediu, Oradea a fost un fel de Compostela a Europei Centrale, fiindcă pelerinii veneau la mormântul sfântului rege pentru a se reculege. Mai târziu, în perioada Renașterii, Cetatea Oradei a fost un promotor al acestui curent, fiindcă în interiorul ei a funcționat sediul Episcopiei romano-catolice. Revenim, însă, în prezent.
"În forma actuală, avem o cetate bastionară, în stil italian. Lucrările au început în 1569 și s-au finalizat în 1618. În interiorul acestor spații funcționează un muzeu al orașului Oradea care își propune să valorifice istoria urbei noastre din cele mai vechi timpuri până în prezent. Înainte de a începe pandemia, aveam foarte mulți turiști care veneau din Ungaria și, evident, avem personal care vorbește și limba maghiară. Însă personalul vorbește și în limba engleză. La noi, textele explicative sunt în limbile română, maghiară și engleză."
Invitația a fost lansată! Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved