Astăzi vă invităm într-un loc plin de tradiţii şi încărcat de frumos, aflat la 177 de kilometri nord-vest de București. Mergem în satul Dâmbovicioara, reședința comunei cu același nume, din judeţul Argeş.
Astăzi vă invităm într-un loc plin de tradiţii şi încărcat de frumos, aflat la 177 de kilometri nord-vest de București. Mergem în satul Dâmbovicioara, reședința comunei cu același nume, din judeţul Argeş. Raluca Busioc, agent de turism, la Centrul Turistic Dâmbovicioara, judeţul Argeş, ne lansează o invitaţie: "Vă invit la Dâmbovicioara datorită multor lucruri cu care vă aşteptăm! Dar mai înainte de a vă povesti câte ceva despre noi ca şi comunitate, trebuie să precizez că zona noastră este foarte cunoscută pentru principalele obiective turistice: Cheile Dâmbovicioarei, peştera Dâmbovicioara sau masivul Piatra Craiului. Aproape toată suprafaţa comunei Dâmbovicioara face parte din Parcul Naţional Piatra Craiului. Aşadar, ascultătorii cu siguranţă ştiu ce peisaje minunate îi aşteaptă."
Într-adevăr, Cheile Dâmbovicioarei sunt obiectivul turistic cel mai cunoscut, de aici, şi oferă un peisaj deosebit. Dâmbovicioara a săpat în formațiunile de roci sedimentare un canion lung de 8 kilometri, iar în unele porțiuni pereții văii depășesc 200 de metri înălțime. Prin eroziune, apele râului au creat forme de turnuri sau creste ascuțite, în timp ce în subteran au rămas goluri carstice. Sunt peste 50 de peșteră în zonă, dintre care cele mai cunoscute sunt Peștera Dâmbovicioara, Peștera Labirintului sau Peștera de la Gura Defileului. Peștera Dâmbovicioara oferă un relief carstic variat. Peştera a fost descoperită în anul 1579, este electrificată din 1980, iar în descoperirea ei vă însoţesc ghizi deosebiţi, care cunosc legendele locului. Chiar la intrarea în peşteră se găseşte un restaurant cu meniu tradiţional. Iar la capătul scărilor care conduc către intrarea în peşteră se găsesc toate informaţiile oficiale despre perioada în care a fost descoperită, inclusiv faptul că au fost descoperite aici fosile de urs. În peşteră există o pasarelă iluminată, din metal, pe care turiştii pot parcurge cei 250 de metri care se pot vizita în peşteră.
Iubitorii de drumeţie pot porni pe trasee ușoare, în zone cu peisaje spectaculoase, către Piatra Craiului. În plus, aici poate fi întâlnită Garofița Pietrei Craiului, o floare unică ce se găsește doar în această zonă. Dincolo de obiectivele turistice atractive, comunitatea locală este pregătită pentru a primi turişti, în stil tradiţional. Raluca Busioc ne-a descris atmosfera de aici: "Plecând de la ideea de bază de şezătoare, am dezvoltat tot felul de mici evenimente, care au reprezentat o interacţiune între localnici şi turişti, astfel încât aceştia din urmă, oaspeţii noştri, au avut parte de poveşti, de descrierea costumului popular tradiţional specific zonei noastre, de adevărate expoziţii sau parade în costume tradiţionale, pe care oamenii din zonă le-au scos de la lada de zestre. Tradiţia a fost unul dintre leit-motivele noastre."
Cazarea se face în pensiuni cu preţuri accesibile, unde vă puteţi bucura de atmosferă specială, în special în timpul sărbătorilor de peste an, cum at fi Ziua iei (24 iunie) sau Focul lui Sân Medru (Sfântul Dumitru, 25-26 octombrie), tradiție românească veche de două mii de ani, prin care se aprindeau focuri pe câmpuri, ca o purificare pregătittoare de iarnă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved