În România, celebrul program “Rabla” va începe pe 24 martie
Guvernul de la București a aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), situaţie care permite startul Programului Rabla 2023 până la sfârşitul lunii. Programele "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" au un buget majorat, care, în acest an este de 1,5 miliarde lei (305 milioane euro). Ediţia din acest an aduce două schimbări majore față de anii anteriori. Astfel, la programul "Rabla clasic" prima de casare creşte de la 6.000 de lei (1200 euro), cât era anul trecut, la 7.000 de lei (1400 euro) pentru a acoperi inflaţia de aproape 16% de la sfârşitul anului 2022. În total, cu două prime de casare şi motor cu emisii scăzute se poate ajunge la aproape 3.000 de euro reducere, adică un sfert din preţul unei maşini noi de volum cu dotările de bază. La programul "Rabla plus", prin care statul dă un bonus de aproape 11.000 de euro pentru maşinile electrice, ministerul Mediului a introdus un prag de 75.000 de euro pentru valoarea maximă a automobilului nou. De asemenea, există și un program nou - "Rabla Local", care va fi derulat şi implementat în colaborare cu primăriile locale. Bugetul pentru acesta este de 240 de milioane de lei (49 milioane euro) și va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei (490 euro) se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei (120 euro) din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei (610 euro) pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani care va fi casată.
În acelaşi timp, în 2023, continuă programul pentru piste de biciclete, cu un buget de 50 de milioane de lei (10 milioane euro), dar și "Rabla pentru electrocasnice", cu un buget de 75 de milioane de lei (15 milioane euro).Guvernul va crește fondurile și pentru programele de mediu, cum este Casa verde, programe care includ proiecte de instalare de panouri fotovoltaice, a spus premierul Nicolae Ciucă. El a precizat că numărul beneficiarilor este în urcare. Nicolae Ciucă "Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte. Aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi, în felul acesta, numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării."
Și dacă vorbim de surse regenerabile, pentru a-și întări strategia de dezvoltare în acest domeniu, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, achiziţionează de la grupul italian Enel, pentru 1,26 miliarde de euro, operaţiunile din România. Potrivit experților, prin costuri de producţie ieftine, PPC îşi va dubla astfel producţia din surse regenerabile, după ce, în Grecia, din cauza restricţiilor, a fost obligată să îşi reducă cota de piaţă. Enel are un rol important în piața de energie din România din 2005, unde are peste 3 milioane de clienţi. Prin această achiziție, compania greacă, care are 6 milioane de clienţi, îşi întăreşte poziţia geostrategică în regiunea Balcanilor, devinind cel mai mare jucător din sud-estul Europei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved