Ministerul de Externe anunţă că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat Afganistan, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee şi Somalia pe lista ţărilor pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia - Elena Intotero, a prezentat, în cadrul comisiilor parlamentare pentru comunitățile de români din afara țării, raportul de activitate al instituţiei pe care o conduce și proiectele pentru anul 2019. Discuțiile au vizat acordarea de burse și stimulente financiare pentru sprijinirea elevilor care studiază limba română peste hotare, pentru centrele comunitare, demersurile Ministerului pentru îmbunătățirea procedurilor de finanțare, precum și oportunitatea continuării inițiativei de a-i premia pe românii de succes din diaspora. Ministrul Intotero le-a mulțumit membrilor celor două comisii parlamentare pentru susținerea oferită în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni şi a subliniat că prin dialogul deschis și permanent între Parlament și Guvern se pot identifica și pune în aplicare proiecte și programe în beneficiul conaționalilor din afara granițelor, transmite Ministerul.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Dan Neculăescu le-a transmis autorităţilor de la Kiev că sunt responsabile de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legea Educaţiei. Poziţia a fost transmisă în cadrul sesiunii Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care s-a desfăşurat la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe, România a urmărit promovarea aplicării cu bună credinţă a normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale în vederea asigurării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a minorităţii române din Ucraina şi a minorităţii ucrainene din România. "În ciuda eforturilor depuse, nu a fost posibil ca la întâlnirea din 11 decembrie să fie convenit şi semnat textul protocolului sesiunii", a declarat Dan Neculăescu. Secretarul de stat român a evidenţiat importanţa dialogului şi a schimbului de informaţii şi şi-a exprimat încrederea că partea ucraineană nu va implementa măsuri care vor conduce la diminuarea drepturilor minorităţii române din Ucraina. Reuniunea de la Bucureşti a avut loc în contextul în care anul trecut atât România cât şi Ucraina au manifestat voinţă politică pentru a relua, după o pauză de 11 ani, activitatea acestui mecanism de consultare.
Ministerul de Externe anunţă că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat Afganistan, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee şi Somalia pe lista ţărilor pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită. În cazul în care cetăţenii statelor menţionate solicită viza pentru România li se va cere carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării antipolio. Totodată, MAE anunţă că este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre şi dinspre Republica Democratică Congo, Kenya şi Niger. Riscul de transmitere a virusurilor polio în subregiunea lacului Ciad se menţine pentru Republica Central Africană, Etiopia, Camerun, Sudanul de Sud şi Djibouti. Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie. MAE reaminteşte că românii care merg în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!"
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved