70 de militari români, dislocaţi în Afganistan, în cadrul misiunii NATO 'Resolute Support', în Irak - misiunea de tip coaliţie 'Inherent Resolve' şi în Republica Centrafricană - misiunea UE de instruire şi consiliere, vor fi repatriaţi.
70 de militari români, dislocaţi în Afganistan, în cadrul misiunii NATO 'Resolute Support', în Irak - misiunea de tip coaliţie 'Inherent Resolve' şi în Republica Centrafricană - misiunea UE de instruire şi consiliere, vor fi repatriaţi. Ministerul Apărării anunţă că este vorba de o reconfigurare a numărului de militari români care acţionează în misiunile internaţionale în contextul măsurilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Ministerul mai precizează că militarii se vor putea întoarce în teatrele de operaţii dacă vor exista solicitări din partea comandamentelor misiunilor respective. Măsuri similare au fost luate şi de alte ţări din NATO, Uniunea Europeană sau state partenere.
Ambasadorul roman la Paris, Luca Niculescu, a anuntat într-un interviu pentru ziare.com că încă de la începutul crizei provocate de COVID 19, pe site-ul Ambasadei au fost deschise doua linii telefonice speciale si o adresa de mail pe care cei care au nevoie de informaţii pot scrie. Luca Niculescu a spus ca personalul ambasadei a rezolvat mai multe cazuri ale unor turisti romani care ramasesera blocati pe insule franceze din Caraibe si nu stiau cum sa se intoarca acasa, dar cu sprijinul autorităţilor franceze aceştia au fost repatriaţi. În acelasi timp, a mai spus Luca Niculescu, personalul ambasadei si al consulatelor româneşti discută cu Ministerul francez al Muncii, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul de Externe, cu cel al Afacerilor Europene despre condiţiile de muncă, tipul de contracte ale lucrătorilor români din Franţa. Partea română urmăreşte ca drepturile lor să fie respectate si ca acestia să fie trataţi exact ca angajaţii francezi.
Ambasada a facut şi o serie de ghiduri
pe care le-a pus pe site şi pe Facebook, cu raspunsuri referitoare la
drepturile lucrătorilor, drepturile chiriaşilor, drepturile pe sectoare
specifice, cum ar fi pentru cei care lucreaza în construcţii sau informaţii pentru
cei care tranziteaza Franţa. Ambasadorul Luca Niculescu le-a mulţumit
românilor din comunitatea din Franţa, care s-au mobilizat în număr foarte mare
pentru a ajuta alţi români, aflaţi în situaţii mai grele şi colegilor din serviciul
consular care, de la începutul crizei, nu au mai avut nici o zi liberă.
Eventualele abuzuri comise de angajatorii români sau străini faţă de angajaţii români nu pot fi oprite dacă angajaţii nu depun plângeri, a scris pe Facebook ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru. Aceasta s-a referit la protejarea drepturilor muncitorilor români în ţară şi în străinătate, pornind de la cazul celor 2.000 de lucrători români plecaţi recent recent în Germania. Am cerut ataşaţilor de muncă să solicite instituţiilor de control din aceste ţări să fie afişat, la vedere, un Formular de sesizări în limba română', a scris Violeta Alexandru. Ministrul Muncii le-a transmis românilor care pleacă la muncă în străinătate să aibă grijă ce se stipulează în contractele pe care le semnează.
Pe de altă parte, Violeta Alexandru a anunţat că a început discuţii cu Ministerul Muncii din Germania pentru controlarea respectării legislaţiei locale privind lucrătorii români din această ţară.Controlul privind respectarea legislaţiei româneşti la semnarea contractului (care se semnează doar după ce el este tradus în limba română pentru a fi cunoscut de angajat) revine ITM din România, iar controlul la faţa locului, în Germania, de exemplu, revine instituţiei de control din landul unde se află angajatorul/locul de muncă.
În perioada 16 aprilie - 24 iunie 2020, Accademia di Romania in Roma organizează, pe pagina de Facebook a instituției, proiectul Muzicieni români la Roma. Proiectul se desfășoară în colaborare cu Asociația Culturală "Isvor" din București, Asociația Culturală Româno-Italiană "Propatria" din Roma, Centrul Național de Artă Tinerimea Română din București, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Radio România Muzical și "Vibrate! Festival Brașov".
Stagiunea muzicală virtuală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Accademia di Romania in Roma: https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania/.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved