Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, s-a aflat într-o vizită de lucru în Belgia, în perioada 27 - 30 octombrie.
Preşedintele Republicii Moldova va fi ales în al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie, între socialistul pro-rus Igor Dodon şi reprezentanta partidelor pro-europene, Maia Sandu. Potrivit rezultatelor oficiale, duminică, în primul tur, Dodon s-a clasat primul între cei nouă candidaţi, cu 48% din sufragii, iar Sandu a doua, cu 38 de procente. Rata de participare a fost cea mai scăzută din istoria alegerilor prezidenţiale sau parlamentare din Republica Moldova. Peste 67.000 de cetăţeni din Republica Moldova au participat, duminică, la alegerile prezidenţiale, votând în secţiile deschise în străinătate. Moldovenii din diaspora au votat masiv pentru Maia Sandu, în timp ce Igor Dodon a obţinut rezultate modeste. Cea mai mare prezenţă la urne în afara ţării a avut loc în Italia, acolo unde au votat peste 21.900 de alegători. În România, numărul alegătorilor prezenţi la urne a fost de 9.440, iar în Franţa circa 5.140. Totodată, în Rusia au votat peste 4.500 de cetăţeni moldoveni, în Marea Britanie 4.000, în SUA peste 3.700, iar în Canada aproape 2.500.
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, s-a aflat într-o vizită de lucru în Belgia, în perioada 27 - 30 octombrie 2016. Cu această ocazie, oficialul român a prezidat Reuniunea de reflecţie strategică a European Endowment for Democracy (EED) şi a luat parte la lucrările Comitetului Executiv al organizaţiei, în calitatea sa de reprezentant al României. În cadrul reuniunilor EED, ministrul Ligor a urmărit, cu precădere, ca România să se profileze ca un actor cu pondere în efortul Uniunii Europene de promovare a democraţiei în spaţiile din vecinătate. Vizita a continuat cu o serie de întâlniri cu exponenţi ai comunităţii româneşti din Bruxelles, specialişti români care activează în instituţiile europene, reprezentanţi ai mediului asociativ şi mass media de limba română. Pe parcursul discuţiilor, ministrul Maria Ligor a expus noua viziune de relaţionare a statului cu românii din străinătate, fundamentată pe construirea unui parteneriat în cadrul căruia să fie abordată o agendă comună şi care să reflecte în mod autentic nevoile diasporei. Preşedinţia României a Consiliului UE în 2019 a constituit tema principală a discuţiilor cu membri TheRoundtable şi Europuls, reţele formate din tineri profesionişti români care lucrează în principal în instituţiile europene. Ministrul a salutat interesul acestora pentru implicarea în procesul de pregătire a preşedinţiei şi disponibilitatea pentru un dialog aprofundat între autorităţi şi specialiştii români.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat semnarea Tratatului comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), care a avut loc duminică la Bruxelles. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, impactul deciziilor luate va fi dublu benefic pentru cetăţenii români. "Pe de o parte, se elimină tratamentul diferit în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni europeni în chestiunea circulaţiei fără bariere pe teritoriul Canadei, pe de altă parte cetăţenii români vor putea beneficia de efectele economice pozitive ale acestui acord de comerţ liber dintre Uniune şi Canada", se arată în comunicat. Semnarea Acordului Economic şi Comercial CETA a întârziat cu trei zile din cauza unor aprinse dezacorduri interne în Belgia. Şi executivul a salutat decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetăţenii români. In prezent, românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni din Uniunea Europeană care au nevoie de vize pentru a călători în Canada.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved