Spre deosebire de celelalte provincii româneşti, Transilvania se remarcă printr-o preparate cu multe calorii, în care predomină carnea de porc şi preparatele din carne de porc.
Spre deosebire de celelalte provincii româneşti, Transilvania se remarcă prin preparatele cu multe calorii, în care predomină carnea de porc. Gastronomia este influenţată de specificul zonei, de podiş sau de munte, unde muncile în gospodărie presupun un efort fizic mai mare, cum este cazul în Munţii Apuseni, efort care trebuie echilibrat cu mâncăruri consistente. Carnea de porc şi de oaie, varza, cartofii şi produsele derivate din lapte sunt folosite mult în bucătăriile din Apuseni. Se foloseşte destul de mult untură, iar şunca, slănina afumată, ceapa şi pâinea de casă, însoţite de un pahar de palincă sunt consumate frecvent, dacă nu chiar zilnic. Ciorbele cu carne se aromează cu tarhon, iar supele se fac cu găluşte sau cu tăiţei de casă. Pâinea se face în mod tradiţional din făină de grîu şi din cartofi.
O mâncare consistentă este mămăliga toponită, asemănătoare bulzului din zona Munteniei sau a Bucovinei. I se mai spune şi mămăligă în straturi. Se pregăteşte într-o tavă, într-o cratiţă sau într-un vas de lut. Avem nevoie de cârnaţi, pe care îi tăiem în bucăţi mici şi de carne de porc, pe care o tăiem în cubuleţe, toate acestea rumenindu-le într-un ceaun. Separat, facem o mămăligă moale din care întindem un strat subţire într-un vas, uns în prealabil cu grăsimea în care am rumenit carnea şi cârnaţii. Deasupra acestui prim strat de mămăligă, împrăştiem carnea, cârnaţii şi nişte jumări de porc, după care întindem un nou strat de mămăligă, peste care punem nişte brânză sărată de oaie, sfărâmată sau rasă, acoperită apoi de un nou strat de mămăligă. Deasupra ultimului strat de mămăligă se poate întinde un ou bătut şi se lasă la copt. După ce s-a rumenit, înainte de a o servi, turnăm deasupra şi puţină smântână.
Un alt preparat specific are şi denumirea de origine: tocană moţească, cu carne de porc şi cu cârnaţi, după numele celor care trăiesc în Apuseni. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de jumătate de kg de cârnaţi afumaţi, de 3 ... 4 cepe şi de doi ardei graşi. Ceapa, tocată mărunt, o călim puţin în ulei sau, dacă respectăm reţeta moţească, în untură sau "unsoare" cum se mai spune în Apuseni. Adăugăm carnea tăiată în cubuleţe, precum şi cârnaţii tăiaţi rondele. Lăsăm totul la prăjit ca să se rumenească puţin, apoi turnăm apă şi lăsăm la fiert. După ce a scăzut zeama, adăugăm puţină smântănă, boia de ardei şi sare, după gust. Se serveşte imediat, cu un pahar de vin roşu, demisec, la temperatura camerei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved