Casele Dianu sunt o mică bijuterie arhitecturală a Craiovei. Situate chiar în centrul orașului, au fost dintotdeauna unele dintre cele mai arătoase imobile ale Băniei.
Intrată în patrimoniul Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman" în 2016, "Casa Dianu", monument istoric impunător al Craiovei, va găzdui "Muzeul Cărții și Exilului Românesc". Valoarea de patrimoniu a imobilului, precum și potențialul istoric inestimabil vor fi valorificate și implicit redate circuitului cultural și turistic prin atribuirea unei funcții pe măsura istoriei și renumelui acestui vechi așezământ cultural.
Finanțarea a fost obținută de Consiliul Județean Dolj, în calitate de beneficiar, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.
Detalii de oferă domnul Cosmin Vasile, Președintele Consiliului Județean Dolj:
"Este un proiect prin care o casă de patrimoniu, o casă a magistraților Dianu, un imobil construit la începutul secolului XX, una dintre clădirile clasificate " monument istoric" din Craiova, a obținut o finanțare de aproape cinci milioane de Euro pentru un demers unic în țară, să construim și să înființăm acolo Muzeul cărții și exilului românesc.
Este un imobil care va străluci iar, o casă cu o arhitectură deosebită, interioarele au fost lucrate de meșteri italieni la începutul secolului trecut, cu foiță de aur, cu tot felul de miniaturi. Este intr-un stadiu avansat de reconsolidare, de reparații, lucrările au mers într-un ritm foarte bun și în primăvara aceasta va fi gata, va fi recepționată.
Aici vom adăposti colecții impresionante care, prin grija managerului bibliotecii și a colegilor săi, au fost strânse și aduse de peste tot din Europa, vorbim de colecția de cărți a academicianului Basarb Nicolescu, vorbim despre manuscrise unice semnate de Emil Cioran sau Mircea Eliade, vorbim despre modul în care am lucrat și am primit aprecieri de la academicieni precum Dinu Giurăscu sau Dan Berindei, care și-au donat bibliotecile personale Bibliotecii Aman. Toate acestea se vor regăsi într-o clădire nouă, dar construită la finalul secolului trecut.
Este un proiect drag, dar nu este singurul, chiar la Biblioteca Aman am mai inaugurat o clădire de patrimoniu, Casa Damianov, unde împreună cu colegii din Bulgaria, pe un proiect transfrontalier, am reușit s-o readucem la viață și să creăm acolo un colț și românesc și bulgăresc unde sunt cercetate și aduse tot felul de mansucrise care pot fi digitizate, cei care nu sunt din județ sau care cercetează domeniul să poată, online, să studieze opere vechi sau manuscrise vechi."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved