Noaptea Muzeelor a ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediție şi promite sute de evenimente speciale, organizate atât în România cât și în Republica Moldova.
Noaptea Muzeelor a ajuns anul acesta la cea de-a 19-a ediție şi promite sute de evenimente speciale, organizate atât în România cât și în Republica Moldova. Dincolo de muzee care îşi deschid porţile gratuit an de an, cu această ocazie, oferta culturală s-a diversificat, astfel încât publicul se poate bucura de spectacole inedite de lumini, reprezentații, prezentări, ateliere, animații stradale și interioare, sau concerte. Semnalăm astăzi două prezenţe inedite, însă, mai precis Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti, o revenire la Noaptea Muzeelor şi, în premieră, Opera Națională București.
Doina Georgescu, profesor de coregrafie la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", ne-a spus că suntem invitaţi să intrăm în culisele spectacolelor, aflând ce se întâmplă înainte de a ajunge pe scenă.
"Nu suntem prima dată înscrişi. Anul acesta ne-am propus să dezvăluim puţin din culisele practicării meseriei de balerin, de dansator, motiv pentru care ne-am gândit să ne axăm pe ore de studiu de dans clasic, de dans contemporan, dans românesc, dans de caracter. Totodată, studiile de pian sunt foarte importante şi atunci vom reliefa şi acest aspect. Şi, fiind vorba de artă, profităm de faptul că avem copii foarte talentaţi la pictură şi vom expune şi anumite lucrări de această natură. Plus expunerea unor costume şi a echipamentului specific de balet şi, bineînţeles, că nu va lipsi prezentarea unui scurt istoric al liceului nostru şi a recunoaşterii internaţionale a acestui liceu."
Astfel, curioşilor care ajung la Liceul"Floria Capsali", în Noaptea Muzeelor, le este prezentată lumea viitorilor balerini, de la primii pași până la ultimii, în drumul spre formarea și desăvârșirea performanței artistice. Vor putea fi urmărite o serie de lecții de dans sau balet demarcând un traseu minimal al evoluției tehnice a unui balerin sau dansator. Doina Georgescu a adăugat: "Totodată, am fost acceptaţi să colaborăm în continuare cu Muzeul Naţional de Istorie, loc unde grupuri de elevi însoţiţi de profesorii coordonatori, vor prezenta un program artistic de aproximativ 20 de minute, unde copiii vor încânta publicul prezent în acele momente cu un program coregrafic atractiv şi foarte variat. Vă invităm, aşadar, să fiţi alături de noi, pentru a ne bucura împreună de mirajul dansului, de gestul simplu, de mişcarea naturală, mişcare care este exprimată cu sinceritate de tinerii dansatori şi de acordurile muzicale oferite de elevii noştri, pregătiţi de profesorii de la "pian complementar", de profesorii noştri corepetitori."
Am aflat şi că în ultima zi de mai, Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" va susţine pe scena ONB "Gala extraordinară a Liceului", unde în fiecare an este celebrat efortul elevilor şi profesorilor.
Opera Națională București își deschide porțile pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, pe 13 mai. Alexandru Nagy, regizor artistic ONB, vine cu detalii: "Ni s-a părut anul acesta o ocazie extraordinară şi ne-am dat seama că noi nu am reuşit să participăm niciodată la Noaptea Muzeelor, având un muzeu destul de impresionant pentru arta lirică românească. Nu ştiu dacă există multe muzee asemănătoare, care să fie dedicate genului liric. Opera Naţională participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, îşi deschide porţile, poate vor fi vizitatori care vin pentru prima dată la Opera Naţională. Încercăm să oferim un program absolut deosebit: e un concept itinerant, în mai multe spaţii din ONB, inclusiv în Muzeul Operei Naţionale, care se află la etajul al doilea în zona balconului Operei. Împreună cu partenerii noştri de la UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică) şi UNMB (Universitatea de Muzică Bucureşti) şi Asociaţia Păpuşarilor şi Marionetiştilor Independenţi din România, prin Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess", încercăm să oferim un tur inedit.
Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess" a fost înfiinţat în 2006 şi a avut o activitate deosebit de bogată la început şi teptat a încetat să mai producă evenimente artistice, iar acum se doreşte să i se dea un suflu nou: Alexandru Nagy: "Vor fi întâmpinaţi spectatorii noştri în grupuri de maxim 50 de persoane. De la ora 12 noaptea, din jumătate în jumătate de oră, maxim 50 de persoane vor putea să participe la acest concept itinerant, pe care noi l-am numit Opera Vie. Artă vie, pentru că toate personajele pe care le regăsim acolo sunt fie compozitori, fie personaje celebre din opere. Aşadar publicul va auzi fragmente din arii, duete, cadenţe specifice muzicii de operă, într-un parcurs itinerant. Veţi vedea tineri actori, tânăra generaţie de actori lirici, care sunt membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess" şi păpuşari marionetişti din Asociaţia Păpuşarilor şi Marionetiştilor Independenţi. Radu Spiridon şi Matei Mihai realizează conceptul pentru video-mapping, sperăm în acest fel să ajungem la un public deosebit pe care altfel nu l-am fi putut avea în spaţiile noastre. Ceea ce e foarte important este că lucrurile s-au aranjat de asemenea manieră, încât pe 13 mai comemorăm 85 de ani de la naşterea marelui nostru tenor, Ludovic Spiess, al cărui nume Studioul experimental îl poartă."
Acest spectacol va intra în repertoriul ONB, într-o formă extinsă, tot itinerantă prezentând cei peste 40 de tineri artişti implicaţi în proiect.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved