Piaţa rezidenţială din România pare să-şi fi încheiat declinul declanşat de recesiunea economică globală.
Valoarea medie a preţurilor locuinţelor, la nivel naţional, este cu 10% mai mare decât anul trecut, conform portalului imobiliare.ro. La sfârşitul lunii octombrie, suma medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan naţional era de 980 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o diferenţă de 52,4% faţă de punctul de apogeu al pieţei - luna martie a anului 2008, când pretenţiile proprietarilor se ridicau, în medie, la 2.058 de euro pe metru pătrat. Pragul minim al preţurilor a fost atins în luna decembrie 2014, când indicele Imobiliare.ro ajunsese, la nivel de ţară, la 891 de euro pe metru pătrat, cu 10% mai mic decât cel înregistrat în prezent.
Piaţa apartamentelor vechi şi cea a locuinţelor nou-construite au avut o dinamică diferită. În Capitală, spre exemplu, un apartament nou costa 1.155 de euro pe metru pătrat la finele lunii octombrie, cu circa 55% mai puţin decât nivelul atins în luna martie 2008. Spre comparaţie, un apartament vechi costă acum, în medie, 1.043 de euro pe metru pătrat, cu aproape 53% mai puţin decât în momentul de apogeu al pieţei. Despre creşterile de preţuri a vorbit, pentru Radio România, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari din România, Dragoş Vlăsceanu:
„Acest studiu nu face altceva decât să confirme zvonurile care circulau în piaţă încă de anul trecut, pentru că cifrele pe 2014 din toate punctele de vedere anunţau o asemenea creştere şi toată lumea aştepta şi o confirmare oficială. Iată că avem această confirmare oficială. Într-adevăr, în România, preţurile sunt pe un trend ascendent şi suntem în punctul în care asistăm de acum încolo doar la creştere, deocamdată. În primul rând, este vorba de un apetit crescut al băncilor cu privire la creditarea ipotecară. Băncile au relaxat foarte mult politica de creditare şi în acest moment foarte multe persoane se califică pentru a accesa un credit ipotecar, lucru încurajat până la urmă şi de nivelul chiriilor foarte ridicat, deocamdată, la noi, în România, chiria, în general, fiind ca regulă mai mare decât rata pentru aceeaşi proprietate. Acesta este motivul pentru care orice chiriaş îşi doreşte până la urmă să facă o achiziţie, chiar dacă prin intermediul unui credit ipotecar.”
Un sprijin important pentru piaţa imobiliară rezidenţială a fost acordat începând cu anul 2009 prin aşa-numitul program „Prima casă”, ai cărui beneficiari sunt persoanele care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul / soţia nicio locuinţă sau care au în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul / soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi. Potrivit programului, se acordă credite cu un avans de doar 5%, dobânzile percepute fiind mici. Programul a fost extins, proprietarii care au beneficit de Prima Casă putându-şi achiziţiona o locuinţă mai spaţioasă beneficiind de sprijinul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Dragoş Vlăsceanu: „Trebuie spus că acest program în continuare are o influenţă semnificativă pe segmentul de preţ 40 – 60 de mii de euro, aici se înregistrează cele mai mari vânzări pe domeniul rezidenţial. Programul, în continuare, încurajează oamenii care sunt la prima achiziţie să facă acest pas şi să se califice pentru a accesa un asemenea credit, statul contribuind în acest fel la această creştere a cererii de pe piaţă şi, bineînţeles, contribuind la o uşoară creştere a preţurilor. Nu înseamnă că vor creşte încă 5 ani de aici încolo, dar oricum startul a fost dat, toată lumea caută să-şi cumpere o locuinţă, foarte multă lume a aşteptat scăderea preţurilor, avem deja 7 ani de când preţurile au tot scăzut şi a venit momentul să asistăm şi la o uşoară creştere.”
Preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari s-a referit şi la situaţia complexurilor rezidenţiale aflate în apropierea marilor oraşe: „În momentul de faţă, în Bucureşti şi Ilfov, se vând în jur de 7 mii de locuinţe în fiecare lună. Dezvoltatorii nu au cum să construiască atâtea locuinţe, deci pur şi simplu i-a luat şi pe ei pe nepregătite. Pe domeniul rezidenţial nou se simte o efervescenţă foarte puternică, toată lumea căutând amplasamente cât mai potrivite pentru a construi. Cererea este mult mai mare decât oferta în acest moment, iar această cerere se manifestă şi pe fondul scăderii foarte mult a dobânzilor la depozitele bancare. În piaţa imobiliară sunt foarte mulţi bani disponibili pentru investiţii în domeniul imobiliar. În zonele rezidenţiale din apropierea oraşelor mari, cererea a crescut foarte mult şi chiar sunt bani care în momentul de faţă se investesc în domeniul imobiliar şi oamenii preferă să facă achiziţii de locuinţe decât să ţină banii în bănci.”
Să notăm şi că România se plasează pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est, după Cehia şi Polonia, după ce a atras în primele nouă luni ale anului tranzacţii imobiliare de 600 de milioane de euro, conform unui studiu al companiei Jones Lang LaSalle România. În 2014, tranzacţiile imobiliare din ţara noastră au totalizat 1,15 miliarde de euro - un record al ultimilor ani. Valoarea a fost influenţată de tranzacţia prin care Auchan a preluat magazinele Real, tranzacţie estimată la 260 – 280 de milioane de euro.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved