Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire este acordat anual, de către Parlamentul European.
Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire este acordat anual, de către Parlamentul European. Distincția a fost înființată în anul 1988, cu scopul de a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este denumit în onoarea fizicianului și disidentului politic Andrei Saharov. Explică
Eliza Vaş, expert în cadrul Institutului European din România:
"Valorile pe care este întemeiată Uniunea Europeană, precum democrație, drepturile omului, toleranță, respect pentru statul de drept, demnitate, reprezintă și modalități de recunoaștere a activității organizațiilor și a activiștilor din afara Uniunii care promovează aceste valori în țările și în comunitățile din care fac parte. Astfel, pentru recunoașterea eforturilor deosebite ale acestor persoane și entități, este acordat Premiul Saharov.
Scopul premiului este acela de a promova, în primul rând, libertatea de gândire și se acordă anual pentru realizări excepționale într-unul din următoarele domenii: apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, apărarea drepturilor minorităților, apărarea dreptului internațional sau dezvoltarea educației și punerea în practică a statului de drept."
În ediția din acest an, Premiul Saharov este acordat opoziției democratice din Belarus, stat aflat în plină criză politică de la alegerile prezidențiale din 9 august. Scrutinul din această vară a condus la o revoltă împotriva președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii brutale ulterioare a demonstranților de către regimul acestuia. Ceilalți doi finaliști ai Premiului Saharov de anul acesta au fost grupul de activiști pentru mediu Gapinol și Berta Caceres, din Honduras, respectiv Najeeb Michaeel Moussa, arhiepiscopul catolic al Mosulului, cel care a participat la evacuarea creștinilor și a sirienilor în timpul ocupației Daesh, din 2014.
Revine cu detalii Eliza Vaș: "Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare și reunește femei din Belarus și personalități ale vieții publice, între care și laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici, respectiv candidata la alegerile prezindențiale, Svetlana Tihanovskaia. De altfel, Parlamentul European a adoptat și o rezoluție prin care condamna reprimarea violentă a protestelor pașnice din Belarus, care au pornit după alegerile prezidențiale din august 2020, la care au participat, până acum, sute de mii de certățeni belaruși."
La ediția din 2019, Premiul Saharov a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China. Anul acesta, ceremonia de decernare a Premiului Saharov opoziției democratice din Belarus va avea loc pe 16 decembrie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved