Comisia Europeană a adoptat un plan de reducere a consumului de gaz pe fondul războiului din Ucraina. Consumatorii europeni vor lua măsuri pentru a reduce consumul de gaz cu 15% în următorul an.
O stafie bântuie Europa, o stafie care vine din Rusia și amenință întregul continent. Este vorba despre întreruperea alimentării cu gaz a Europei din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. De aceea, instituțiile europene vor să se asigure că cetățenii Uniunii nu vor avea de suferit. Executivul european a propus un nou pachet legislativ și un plan de reducere a consumului de gaz cu 15% până în primăvara anului 2023. Toți consumatorii, admistrațiile publice, gospodăriile, deținătorii de clădiri publice, furnizorii de electricitate și industriile trebuie să ia măsuri pentru a economisi gazul. În același timp, Comisia Europeană va accelera efortul în direcția diversificării surselor de alimentare precum și accesul la surse alternative producătoare de energie.
Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a rezumat cauzele care au dus la situația existentă și ce este de făcut:
"Ne confruntăm cu o situație de criză de securitate energetică fără precedent. Într-adevăr, este o creație politică a președintelui Putin ca parte a eforturilor sale de a ne slăbi și de a ne diviza. Ca răspuns la această acțiune politică, o contraacțiune politică este necesară. Rusia privește gazul ca pe o armă politică, deci trebuie să avem la nivel european un răspuns politic. Nu este ușor de prevăzut care vor fi mișcările viitoare ale lui Putin, dar el va continua să ne divizeze și să ne lovească. Ce trebuie să facem, în orice caz, este să ne pregătim pentru orice posibilitate, chiar și pentru oprirea totală a furnizării de gaz. Toate scenariile trebuie luate în considerare, chiar și cel mai rău. De aceea, în căldura verii, trebuie să ne gândim la iarnă. Trebuie să economisim gazul acum pentru a ne păstra casele încălzite și industria funcțională atunci când iarna va veni. Deci atunci când spunem că vine iarna anunțăm că anotimpul se schimbă, nu doar cităm din filmul "Urzeala tronurilor". Și putem să facem asta. Dacă nu facem nimic, este sigur că vom avea probleme. Și ele nu doar că vor afecta țările atunci când se vor produce, dar vor afecta fiecare stat membru pentru că vor fi serioase consecințe asupra economiei noastre. Nimeni nu va scăpa de acele consecințe."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved