Azi vă propunem o ediție retrospectivă, cu menționarea atracțiilor turistice ale României, prezentate în cursul anului 2022.
Azi vă propunem o ediție retrospectivă, cu menționarea atracțiilor turistice ale României, prezentate în cursul anului 2022. A fost un an bogat în oferte, primul în care condițiile de călătorie s-au relaxat după restricțiile impuse de pandemia de Covid 19. Și, chiar la început de an, ne-am oprit în sud-vestul României, în stațiunea balneoclimaterică Băile Herculane. Am descoperit un loc în care proprietățile terapeutice ale apelor minerale sunt valorificate de două mii de ani, încă din perioada romană, dar și o zonă încărcată de istorie și de legende. Ne-am îndreptat apoi spre cele mai înalte vârfuri montane din România, în Munții Făgăraș, și ne-am bucurat de frumusețea uneia dintre cele mai înalte șosele din România: Transfăgărășanul. Am rămas în zona montană și, unul după altul, am descoperit parcurile naturale și naționale ale României. Am vorbit despre trasee montane, despre experiențe în natură, despre observarea faunei și a florei, dar și despre meșterii populari care-și așteaptă turiștii pentru a le arăta o parte dintre tainele realizării obiectelor de artizanat.
La începutul primăverii, am vizitat Târgul de turism al României, ediția de primăvară. Aici am găsit oferte avantajoase pentru pasionații de turism cultural, rural sau de business. Am vorbit despre evadări în natură, despre monumente istorice reprezentative, dar și despre cele mai atractive pachete pentru vacanţa de Paște. Ne-am îndreptat apoi spre nordul României și am deschis porțile unui muzeu care reflectă la scară naturală Bucovina străveche și tradițională. Am intrat, practic, într-un sat, dotat cu tot ce avea acesta în ceea ce privește gospodăriile, construcțiile comunitare sau instalațiile tehnice care ilustrează o parte dintre meșteșugurile zonei și, bineînțeles, modul de viață al bucovinenilor. Tot în nordul României, am vizitat Cetatea Sucevei, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea în apropierea orașului medieval Suceava, principala reședință a domnitorilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Am aflat că monumentul istoric de nivel național găzduiește multe evenimente pe parcursului anului și că oferă un spectacol de lumini și de sunete unic în România.
De aici, am mers spre sudul României, în județul Gorj. Din Târgu Jiu, locul în care sunt expuse operele sculptorului român Constantin Brâncuși, ne-am îndreptat mănăstirile ortodoxe Tismana, Polovragi și Lainici și spre partea montană a județului. Aici se găsesc lacuri glaciare, peșteri, unele dintre ele declarate monumente ale naturii, și chei înguste, săpate în munte de ape repezi. Apoi, am descoperit primul geoparc din Europa de Sud-Est care a obținut statut internațional, în anul 2005. Am intrat pe un tărâm al poveștilor adevărate, bazate pe cercetare științifică, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, sit UNESCO administrat de Universitatea din București. Am păstrat registrul legendelor și am descoperit apoi Maramureșul de Paște, un adevărat spectacol al tradițiilor.
Aflată în mare parte în Dobrogea și parțial în Ucraina, Delta Dunării este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată rezervație a biosferei la nivel național. Și a fost destinația noastră în ultima lună a primăverii. Iar, din Deltă, am plecat în city-break. European Best Destinations, o cunoscută platformă care promovează turismul, a inclus Oradea în topul destinațiilor perfecte pentru un city-break, numind orașul un centru concentrat de Art Nouveau al Europei. Am descoperit, astfel, clădiri importante, unele construite chiar în secolul al XVI-lea.
Odată cu venirea verii, ne-am gândit să ne testăm limitele pe crestele și pe apele repezi ale Carpaților. Mai mult decât despre rafting și escaladă, am descoperit o ofertă la mare modă în 2022: zborul la manșa dublă a unui avion ultraușor. Ne-am oprit apoi într-unul dintre cele mai mari orașe din vestul României: Timișoara. În 1771, aici s-a tipărit primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est. Tot aici a existat prima bibliotecă publică cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic, iar, în prezent, orașul are trei teatre de stat în trei limbi diferite. Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii 2023, iar programul este centrat pe sloganul "Luminează orașul prin tine! / Shineyourlight - Lightupyourcity!" La vreme de toamnă, am aflat și despre patru rute turistice certificate, având ca scop promovarea obiectivelor culturale și istorice. Acestea sunt în județul Alba și sunt promovate de Ministerul Turismului din România la nivel național. Ne-am oprit apoi în centrul României, în județul Sibiu. După o scurtă plimbare prin centrul orașului medieval, am plecat spre zona Mărginimii Sibiului, cu 18 sate tradiționale, situate la poalele munților, dar și spre zona colinară, zona fostelor sate sătești, Colinele Transilvaniei.
România deține o treime din potențialul balneoclimateric al Europei. Tratamentele balneare au o tradiție foarte veche, România fiind printre primele țări din lume care au creat o societate științifică de balneologie și climatologie. Totodată, majoritatea stațiunilor se situează în zone pitorești. Am vorbit despre acestea într-o rubrică dedicată, dar le-am descoperit și printre ofertele Târgului de Turism al României, ediția de toamnă.
Bineînțeles, finalul anului a venit cu ofertele pentru schi, dar și pentru Crăciun și Revelion în România. A fost un an bogat, iar anul acesta vom descoperi oferte și atracții noi, astfel încât sejurul să fie unul de neuitat. Rămâneți, așadar, alături de programele noastre. La mulți ani!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved