Stagiunea de toamnă a programului teatral permanent al ICR Londra, lansat în urmă cu doi ani, s-a deschis, joi, cu o nouă premieră - spectacolul "De ce fierbe copilul în mămăligă".
In Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, instituţia românească din oraşul istoric italian, cu susţinerea ICR, va organiza, pe 16 octombrie, vernisajul expoziţiei personale de pictură «Trascendenze» a artistului Romeo Ionescu. Membru al filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Romeo Ionescu va expune, vreme de două săptămâni, 30 de lucrări, majoritatea creaţii recente. Lucrările sunt filtrate prin imaginaţia artistului, având o încărcătură pozitivă, atât din punct de vedere cromatic - culori calde şi luminoase -, cât şi tematic. Este sesizată şi transmisă mai departe estetica plasticii neolitice. Temele compoziţionale şi titlurile lucrărilor vor înfăţişa vizitatorilor poveştile şi miturile specifice culturii româneşti: «Meşterul Manole», «Ciuleandra», «Doina», «Drăgaice». Acestea vor fi integrate în rândul celorlalte lucrări, cu titluri ca «Medieval», «Joc», «Dans», care au armonia estetică specifică unui proiect de arte vizuale unitar. Organizatorii expoziţiei îşi doresc să contribuie la mai buna cunoaştere în Italia a artelor vizuale din România, a calităţii estetice a artei contemporane româneşti, prezentând-o publicului din celebrul oraş istoric italian, urbe vizitată anual de peste 20 de milioane de turişti din întreaga lume.
Stagiunea de toamnă a programului teatral permanent al ICR Londra, lansat în urmă cu doi ani, s-a deschis, joi, cu o nouă premieră - spectacolul "De ce fierbe copilul în mămăligă", conceput şi realizat de o echipă creativă formată din actriţa Edith Alibec şi regizoarea Dana Paraschiv după romanul scriitoarei româno-elveţiene Aglaja Veteranyi. Spectacolul s-a jucat pentru prima oară, anul trecut în luna martie, la MUCCA - Munich Center of Community Arts. De atunci a fost prezentat, cu mare succes, în Germania, Elveţia şi România, jucat în limbile germană şi română. La ICR Londra, piesa se va juca în limba engleză, în cadrul programului teatral permanent în care, de-a lungul timpului, au mai fost prezentate spectacole precum "Declar pe propria răspundere" de şi cu Alina Şerban, "Batista de nori & Inima de gaz" după Tristan Tzara, "Zidul" al Teatrului Masca din Bucureşti, "Janka" al Teatrului Evreiesc de Stat. Urmând cu fidelitate structura cărţii Aglajei Veteranyi, "De ce fierbe copilul în mămăligă" propune publicului o abordare diferită, plină de dramatism, a unor teme de mare actualitate precum înstrăinarea, experienţa exilului şi condiţia artistului în societatea contemporană.
Patru producţii româneşti au intrat în programul Festivalului internaţional de film de la Varşovia, ce se desfasoara de astazi pana pe 23 octombrie. Programul de proiecţii include lungmetrajele Aniversarea, regia Dan Chişu, şi Charleston, regia Andrei Creţulescu, şi două scurtmetraje: Offstage, regia Andrei Huţuleac, şi Cel mai bun client, regia Serghei Chivirigă. Două dintre filme au reuşit o performanţă deosebită, intrând în concursul pentru cel mai bun film de lungmetraj - Aniversarea - şi pentru cel mai bun scurtmetraj - Offstage. Celelalte două dunt prezentate în secţiunea Discoveries (Charleston) şi Warsaw Next (Cel mai bun client). Proiecţiile româneşti vor fi urmate de sesiuni de Q&A, în prezenţa realizatorilor filmelor. Warsaw Film Festival este unul dintre cele treisprezece festivaluri de clasă A din lume, acreditate de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved