Expertul anticorupţie Laura Ştefan a primit premiul 'Femeia curajoasă a anului 2015', acordat de ambasada Statelor Unite la Bucureşti.
Expertul anticorupţie Laura Ştefan a primit premiul 'Femeia curajoasă a anului 2015', acordat de ambasada Statelor Unite la Bucureşti. Potrivit însărcinatului american cu afaceri, Dean Thompson, Laura Ştefan e o susţinătoare a statului de drept, a reformei judiciare şi drepturilor omului. „Chiar şi atunci când se confruntă cu insulte şi ameninţări, ea pledează neobosit pentru toate acestea, iar ONG-ul în cadrul căruia activează, Expert Forum, este un model pentru societatea civilă din România” – a mai spus diplomatul american. Pentru premiul 'Femeia curajoasă a anului 2015' au mai fost nominalizate activista pentru drepturile romilor Nicoleta Biţu, profesoara Rodica Mihăilă, de la Universitatea Bucureşti, şi medicul Carmen Ungurean, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Documentarul Caricaturistes, fantassins de la democratie va rula, sâmbătă, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Viena. Renumitul cineast francez, originar din România, Radu Mihăileanu semnează scenariul şi este şi producătorul documentarului. Realizat în 2014 şi difuzat, deja, de postul de televiziune France 3 ca omagiu faţă de victimele atacului de la publicaţia Charlie Hebdo, filmul prezintă 12 caricaturişti înarmaţi doar cu creionul, în lupta lor pentru democraţie şi pentru dreptul la liberă exprimare. Personajele provin din diferite colţuri ale lumii: Algeria, Burkina Fasso, China, Coasta de Fildeş, Israel, Palestina, Rusia, Statele Unite, Tunisia şi Venezuela. Documentarul surprinde viaţa lor cotidiană - între ameninţări şi adulaţie - şi examinează graniţa dintre toleranţă şi libertatea de gândire şi de expresie.
Regizorii români Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean îşi vor prezenta, în premieră mondială, filmele 'Comoara', respectiv 'Un etaj mai jos' în cadrul secţiunii 'Un Certain Regard' a Festivalului de Film de la Cannes, programat între 13 şi 24 mai. 'Un Certain Regard' este o secţiune paralelă competiţiei oficiale, care prezintă filme ce redau o viziune specială a cineaştilor din lumea întreagă.
Consiliul Judeţean Suceava şi provincia belgiană Luxembourg vor derula, în parteneriat, proiectul ''Întâlnirea generaţiilor în istoria orală europeană. 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial'', finanţat din fonduri europene. În cadrul acestui proiect, câte cinci tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, din regiunile partenere, vor culege memoriile participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial, facilitând, astfel, comunicarea între generaţii şi între cetăţenii Europei. Totodată, tinerii implicaţi în proiect vor face o documentare fotografică a monumentelor închinate victimelor celui de-al Doilea Război Mondial din fiecare regiune. În proiect mai sunt implicate administraţii regionale şi organizaţii non-guvernamentale din Republica Moldova, Germania, Franţa, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria şi Italia.
Jucătoarele de tenis din echipa de Fed Cup a României i-au îndemnat pe conaţionalii aflaţi în Canada să vină la Montreal pentru a le susţine în partida contra selecţionatei canadiene, programată sâmbătă şi duminică. Învingătoarea din acest meci va juca în 2016 în primul esalon valoric al Fed Cup, echivalentul feminin al Cupei Davis, iar învinsa în Grupa Mondială. România va fi reprezentată la Montreal de Irina-Camelia Begu, Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu şi Raluca Olaru. Cea mai valoroasă jucatoare română a momentului, Simona Halep, numărul trei mondial, a decis să nu participe la meciul selecţionatei, invocând agenda foarte încărcată cu turnee individuale în Europa.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved