Finanțarea Pactului verde european, subiect de actualitate, aflat în atenția eurodeputaților, presupune un plan de investiții care să vizeze atât reducerea disparităților economice și ecologice dintre statele membre, cât și stimularea competitivității.
Finanțarea Pactului verde european, subiect de actualitate, aflat în atenția eurodeputaților, presupune un plan de investiții care să vizeze atât reducerea disparităților economice și ecologice dintre statele membre, cât și stimularea competitivității, prin crearea unor noi locuri de muncă durabile și de înaltă calitate.
În raportul coordonat de Siegfried Mureșan, Parlamentul European și-a exprimat poziția oficială cu privire la obiectivele generale ale planului de investiții care să respecte principiul de a "nu aduce prejudicii semnificative".
Domnule Siegfried Mureșan, concret care sunt principalele stimulente pentru investiția durabilă în tranziția ecologică?
"La începutul acestu an, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis un lucru foarte important și anume ca până în anul 2050 să reducem poluarea, să reducem emisiilie de bioxid de carbon și să combatem schimbările de climă. Pentru a ne atinge aceste obiective e nevoie de bani, e nevoie de investiții în cercetare, în dezvoltare, în noi surse de energie. E nevoie de tranziția de la sursele de energie cele mai poluante cu surse de energie mai puțin poluantă. Și pentru asta trebuie, în fiecare an, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să investim între 250 de miliarde de euro și 400 de miliarde de euro. Vrem ca din bugetul Uniunii Europene, pe următorii 7 ani, cel puțin 25% să fie alocat în proiecte care au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Acesta este elementul central al raportului meu - să ajutăm cel mai mult zonele în care tranziția spre noi surse de energie va fi cea mai dificilă; în România, zonele miniere.
Acest raport dă liniile directoare ale Parlamentului European cu privire la modul în care ne vom atinge obiectivele cu privire la combaterea schimbărilor de climă, fiindcă Pactul verde poate fi un succes doar dacă reușim să alocăm suficienți bani, atât de la nivel public, cât și din investiții private. Atât infrastructura, cât și agricultura, investițiile în politica de coeziune...și așa mai departe, de altfel orice fel de investiții în spitale, în școli pot fi făcute în așa fel încât să reducem consumul de energie, să reducem emisiilie de bioxid de carbon. Bugetul public este o sursă importantă pentru a ne asigura că ne atingem aceste obiective, de asemenea investițiile private. Dorim să realizăm această tranziție spre o economie verde împreună cu sectorul privat, împreună cu industria, nu împotriva ei."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved