Astăzi vă invităm într-o călătorie la înălţime: la înălţime, pentru că suntem pe munte, la înălţime ca experienţă şi la înălţime din punctul de vedere al gustului.
Astăzi vă invităm într-o călătorie la înălţime: la înălţime, pentru că suntem pe munte, la înălţime ca experienţă şi la înălţime din punctul de vedere al gustului. Mergem în judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a ne bucura de un nou tip de turism, turismul la stână.
Turismul din jurul stânelor a apărut în urma unei nevoi, după cum ne-a spus Răzvan Cezar, director executiv al (Asociația de Dezvoltare Intercomuniatră) ADI Turism Bistriţa Năsăud:
"Să folosim potenţialul din imediata noastră apropiere, care există nu de azi de ieri, dar nu a fost pus în valoare. Şi anume gustul şi tradiţia locului. Şi unde poţi să le identifici cel mai bine dacă nu acolo unde se găsesc, pe vârful muntelui, cu oamenii muntelui, cu tradiţiile lor."
Răzvan Cezar ne-a recomandat stâne deschise să îşi primească vizitatorii:
"Noi în Bistriţa-Năsăud avem trei lanţuri muntoase importante: munţii Rodnei, munţii Călimani şi Ţibleşul. Dacă o luăm punctual, unii care s-au trezit mai repede sunt în zona munţilor Rodnei, aşa numita stână: Putredu Moară, situată undeva la 1600 de metri altitudine, şi la o distanţă de aproximativ 75 de kilometri de staţiunea Sângeorz-Băi, unde cei de acolo au sesizat potenţialul pe care îl aveau şi la-u pus şi în valoare. Şi anume, au pus la dispoziţia turiştilor servicii, începând de la cele de cazare, acolo au în jur de 15-20 de locuri de cazare.
Aici se pot face mai multe activităţi, începând de la cea de "stână pedagogică", unde copiii învaţă tot ce înseamnă lanţul produselor, de la iarba care creşte pe păşunea alpină, până la mulgerea animalelor, a vacii sau a oii şi apoi până la transformarea în brânză a laptelui. Într-o zi pot să vadă tot lanţul şi să vadă cum de la iarbă obţinem un produs savuros de mâncat. Mai sunt în zona munţilor Bârgăului, alţi investitori,cu un produs pe care îl fac bine de tot: o stână pedagogică. Şi mai sunt şi mici iniţiative. Dacă suntem undeva pe o creastă într-o zi mai înseninată, vedeţi mici pete albe. Acolo sunt stâne cu potenţial."
Tot în munţii Rodnei a fost organizat un 'picnic în fermă', la o stână situată la altitudinea de 2.100 metri, sub Vârful Roşu, unde producătorii din comunele Poiana Ilvei şi Ilva Mică şi participanţii s-au putut bucura de preparate din lapte de vacă şi oaie - caş, urdă, brânză -, dar şi balmoş preparat la stână. Producătorii din Poiana Ilvei şi Ilva Mică au reuşit să acceseze un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar preparatele lor sunt considerate produse cu valoare naturală ridicată.
L-am întrebat pe Răzvan Cezar cum putem să ne organizăm astfel de vacanţe:
"Ei sunt foarte prezenţi în mediul online. Acum noi încercăm să îi strângem pe o platformă unitară, pe care să putem găsi toate serviciile, lucrăm pe fiecare stână în parte, cu număr de contact, ghidaj spre stâna respectivă. Se lucrează încă."
Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved