Dacă vă place vinul și ați dori să vizitați cramele din România, însă nu știți exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a rubricii noastre va răspunde acestor întrebări.
Dacă vă place vinul și ați dori să vizitați cramele din România, însă nu știți exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a rubricii noastre va răspunde acestor întrebări. Mai mult decât atât, vom afla care sunt cele mai impresionante podgorii, vom cunoaște oamenii din spatele viei și vom afla despre evenimente în care muzica bună și mâncărurile tradiționale sunt oferite alături de vinuri premiate internațional.
Alina Iancu, fondator Crameromania.ro și Revino.ro, este ghidul nostru nostru de azi. "Pentru vizitare am identificat în jur de 70 de crame în șapte zone viticole din România. Oarecum, e același număr ca în anul precedent. Nu se simte o creștere a cramelor care au investit în turism viticol. O vizită la o cramă presupune prezentarea procesului tehnologic, degustare de cinci, șapte vinuri, iar, dacă vremea permite, chiar și o plimbare prin vie. Noi recomandăm să se viziteze două crame pe zi, iar apoi să se servească prânzul fie chiar la cramă, fie la un restaurant din zonă.
Există câteva crame care au terenuri de tenis, care au biciclete de închiriat și piste de biciclete printre vii. Multe companii organizează team buildinguri. Cramele le pun spațiile la dispoziție și se oferă diferite activități. Însă, până la urmă, la cramă trebuie să te bucuri de vin, iar foarte mulți se bucură de plimbările în natură prin vie. E mai important să ieși în natură decât să rămâi închis într-o cramă."
Se organizează anual evenimente în prima parte a anului, în vară sau acum, în toamnă, la culesul viei, spune Alina Iancu, care promovează turismul viticol. "Chiar în perioada următoare va fi un eveniment cu jazz în vie. O companie organizează împreună cu crama acest eveniment. Publicul se înscrie și se bucură de vin bun și de o seară cu muzică jazz. Din ce în ce mai multe crame organizează evenimente în toate zonele viticole. Zilele trecute am fost cu un grup de turiști de 24 de persoane din zece țări.
Era un team building. Turiștii rămân surprinși de obicei, iar cererile sunt din ce în ce mai mari. În ultima perioadă, cam de două ori pe săptămână am o cerere din partea turiștilor străini. Mulți dintre ei vin, într-adevăr, cu afaceri în România sau doresc să cunoască România în general, nu neapărat vinul, dar am avut surpriza, mai nou, să găsesc două, trei grupuri care vin special să descopere vinurile din România. Am avut grupuri care s-au interesat de vinurile noastre bio. Programele sunt din ce în ce mai solicitate. Predomină turiștii din Europa, Asia și din Statele Unite."
România se află pe un loc fruntaș în lume în ceea ce privește suprafețele de viță de vie cultivate, fiind urmată de Iran, India și Moldova. Alina Iancu: "Noi suntem pe locul 13 în lume la producția de vinuri. Exportăm doar 5% din câte producem, iar aici am putea face niște pași mai mari. Nu este neapărat rău, fiindcă cealaltă parte de vin se consumă în România, însă am putea pune mai mult accent pe vinul de calitate. Cantitate avem, potențial avem, mai trebuie să lucrăm puțin la calitate și la imaginea României pe plan internațional.
Despre România, există pe Internet destul de multe informații, astfel încât turiștii să-și contureze o vizită la crame. Trebuie ținut cont că, pe lângă crame, sunt și multe obiective turistice. O excursie în România presupune vizitarea principalelor turistice și apoi a cramelor din apropiere. Avem podgorii care au multe crame în același loc, iar, atunci, turiștii își pot organiza vizita doar la crame.
Însă, dacă vorbim despre Transilvania, care e cea mai cunoscută de turiști, se poate organiza foarte ușor o vizită la cramă după care la un obiectiv din apropiere, astfel încât ziua să fie completă și pe gustul tuturor. În general, turiștii nu vor să vadă doar crame. De exemplu, ultimul meu grup și-a dorit neapărat să ajungă la Castelul Bran. De acolo, au mers în Brașov, iar apoi la cramele din jurul Ploieștiului."
În medie, o degustare de vinuri costă între 25 și 100 de lei (5-20 euro), în funcție de cramă, însă prețul poate fi diferit și în funcție de evenimente organizate la cramă. De exemplu, în partea sudică a României, la o cramă aflată pe un domeniu viticol cu o istorie de peste 300 de ani care se împleteşte cu cea a unei familii princiare, o degustare de 5 vinuri şi un meniu cu specialităţi culinare oltenești costă circa 200 de lei (aproape 45 euro).
În perioada verii, se organizează foarte multe evenimente, însă cele mai multe sunt în perioada culesului viei, spune Alina Iancu, fondator Crameromania.ro și Revino.ro. "Este adevărat că unele dintre ele sunt private. Acum o lună, la Podgoria Dealu Mare, lângă București, a fost un alt eveniment cu concerte de muzică, cu degustări de vinuri, cu concursuri de cules via, cu food truck-uri.
Deja, toate evenimentele street food din orașele mari, încep ușor să se orienteze și către crame. În Transilvania, avem zone cu produse locale, și, de asemenea în Horezu, lângă podgoria Drăgășani, turiștii își pot achiziționa obiecte din lut. Turismul viticol este un segment de turism premium, nu este foarte ieftin. Comparativ, dacă vrei să închiriezi o cramă sau pensiunea unei crame, acestea sunt mai scumpe decât pensiunile de munte, de exemplu.
Este foarte important de știut că o vizită la o cramă durează cam o oră și jumătate, iar rezervările se fac în prealabil. Trebuie sunat la cramă, iar în perioada culesului viei, vizita trebuie anunțată cu aproximativ o lună înainte. Deși cramele sunt deschise turiștilor, sunt perioade ale anului în care nu pot fi onorate vizitele neanunțate."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved