Medicii se așteaptă ca, din această săptămână, în România, să se atingă nivelul maxim al cazurilor de viroze
România este în stare de alertă epidemiologică, dat fiind faptul că se confruntă cu o avalanșă de infecții respiratorii. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, recent, că nu declară epidemie, întrucât acest lucru ar presupune revenirea la "anumite restricţiiˮ, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus. Ministrul a afirmat că săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie a fost a treia săptămână epidemică. Cazurile de gripă, viroze și penumonii sunt în creștere, astfel că tot mai mulți adulți și copii care prezintă simptome umplu camerele de gardă ale spitalelor. Din această săptămână, valul de infecţii respiratorii ar putea atinge vârful, având în vedere faptul că aceste cazuri se înmulțesc rapid. Specialiștii sunt de părere că cele mai multe îmbolnăviri ar putea fi semnalate până pe 10 februarie, iar apoi va urma o scădere.
Cele mai recente date ale Ministerului Sănătăţii indică peste 100.000 de mii de infecţii respiratorii: viroze, gripe şi pneumonii, depistate de medici în prima săptămână a acestui an. Numărul este cu mult peste bilanţul din intervalul anterior şi aproape dublu faţă de perioada de dinaintea pandemiei. Totodată au fost confirmate, în ultimele zile, şi mai multe cazuri de infectare multiplă, cu virusul gripal şi cu coronavirus, iar medicii afirmă că riscul de complicații este mai mare decât atunci când pacientul are doar gripă. Totuși, specialiştii spun că probabilitatea de infectare simultană este destul de redusă. În opinia acestora, principala preocupare ar trebui să fie limitarea transmiterii de virusuri în general, chiar şi a celor sezoniere, care sunt considerate mai puţin periculoase. Medicii şi autorităţile amintesc că măsurile de protecţie aplicate în perioada pandemiei au efect în limitarea transmiterii oricărui virus respirator şi spun că ar fi bine să se revină la purtarea măştii în spaţiile aglomerate, dacă acestea nu pot fi evitate, şi la respectarea unei igiene riguroase a mâinilor.
Pe de altă parte, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei recomandă populaţiei ca, în caz de îmbolnăvire, să solicite consult medical, să evite automedicaţia, menţionând că eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale şi că "tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuiaˮ. Medicii avertizează că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt "universal valabileˮ. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon, mai arată medici.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved