Românii şi lectura
"Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca"- aceste cuvinte, atribuite lui Albert Einstein, au fost un adevărat îndemn la lectură, dar oamenii au încetat să citească la fel de mult, de când tehnologia a devenit atât de accesibilă.
Luiza Moldovan, 24.07.2024, 16:16
„Singurul lucru pe care trebuie să-l știi este unde se află biblioteca”– aceste cuvinte, atribuite lui Albert Einstein, au fost un adevărat îndemn la lectură, dar oamenii au încetat să citească la fel de mult, de când tehnologia a devenit atât de accesibilă. Scroll-ul pe telefonul mobil, uneori timp de ore întregi, fără întrerupere, le fură acum oamenilor timp prețios pentru ei înşişi, timp care nu se mai întoarce. Telefonul golește viețile noastre de tot ce e mai prețios: timpul. Timpul de calitate, petrecut cu cei dragi, timpul pe care, ar trebui să-l folosim să învățăm, să creștem ca ființe umane dotate, nu-i așa, cu inteligență superioară…
Era o vreme când cărțile, interzise de sistemul comunist, reușeau să păcălească sistemul și să ajungă la oameni, care le citeau cu aviditate. Acum, când toate cărțile ne sunt permise, iar accesul este atât de ușor, preferăm să stăm cu ochii-n telefoane în loc să citim. Poate acesta este unul dintre paradoxurile omului modern: interzice-i ceva și va face orice să obțină acel lucru, dă-i acces liber și-și va pierde interesul.
Într-o lume care citește din ce în ce mai puțin, românii sunt printre cei care citesc destul de puțin. Chiar dacă cifrele vânzărilor de carte au ajuns anul trecut la 6 milioane de euro, o cifră care poate părea mare, comparativ, în Germania, s-au vândut cărți în valoare de 9 miliarde de euro. Mai mult, dacă-ți cumperi o carte nu înseamnă c-o și citești, dar măcar există un interes cât de mic pentru lectură.
În România, cei care citesc …citesc mult și constant, iar cei care nu citesc… nu citesc deloc. Există oameni care pot să trăiască bine-mersi fără să citească măcar un rând!
Alina Ilioi Mureșan, PR la Bookzone, editura care se poate lăuda că trezește interesul multor români avizi de lectură, ne spune că românii cumpără, totuși, multă carte:
„Piața cărții din România este în continuă creștere, iar genurile citite de români sunt tot mai diverse. Bineînțeles, mă bucură foarte mult să văd români care comandă cărți, care citesc printuri și sunt fascinați să aibă propria bibliotecă. Cred că anul trecut a fost un an foarte bun, din toate punctele de vedere, ca număr de vânzări dar și ca plan editorial. Românii citesc foarte mult despre dezvoltare personală și cărți din care află cum își pot îmbunătăți viața, din toate punctele de vedere. Sunt interesați de sănătatea creierului, de alimentația sănătoasă, de echilibrul emoțional și psihic. De asemenea, cărțile geopolitice sunt la mare căutare, ținând cont de contextul și vremurile pe care le trăim. Cel mai puțin, din punctul nostru de vedere, au fost cumpărate cărțile de fantasy, deși, totuși, ‘Când înfloresc lămâii’ s-a bucurat de un succes deosebit. În general, însă, românii nu mai sunt atât de interesați de ficțiune. Cel puțin, nu cititorii noștri”.
Se pare, însă, că preferința pentru anumite genuri diferă, în mod clar, de la o generație la alta: Generația Silențioasă (cei născuți între 1928 și 1945) preferă literatura clasică, Baby Boomers (cei născuți între 1946 și 1964) aleg romanele polițiste și thrillerele, Generația X (1965-1980) preferă clasicele contemporane, biografiile, dar și literatura science fiction (este, de altfel, generația care citește cel mai mult și cel mai divers), Generația Y sau Millenials (1981 – 1996) preferă literatura contemporană, Generația Z (1997 – 2012) preferă genul fantasy, dezvoltare personală, antreprenoriat.
În privința interesului pentru lectură, Alina Ilioi Mureșan crede că acesta este în creștere, dacă ne uităm la vânzările de carte: „Piața de carte de anul acesta este în continuă creștere. Desigur, este, totuși, greu de preconizat. Din experiență, am văzut că de multe ori putem fi luați prin surprindere de anumite situații”.
Uitându-ne la cifre, se pare că, totuși, românii nu sunt chiar printre ult
imii care mai pun mâna pe o carte. Nu suntem chiar atât de în urmă cu cititul? Alina Ilioi Mureșan ne dă motive să fim optimişti:
„Nu cred acest lucru. Mi-este imposibil să cred, pentru că văd zilnic numărul de comenzi de cărți pe care-l dau românii și nu consider că aceștia citesc cel mai puțin din Europa. Cu siguranță, românii comandă cărțile pentru a le citi, nu pentru a le ține să se așeze praful pe ele. Este, totuși, o investiție financiară și un efort pe care-l fac. Da, românii citesc și citesc mult”.