X

Sprijin pentru Ucraina

Klaus Iohannis la summit-ul I3M / Foto: presidency.ro

România va continua să sprijine Ucraina pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie, a declarat preşedintele român Klaus Iohannis la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, desfăşurat în capitala Lituaniei, Vilnius. La această platformă politică de stimulare a cooperării între cele 13 ţări din estul Uniunii Europene au participat şi înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Japoniei, Ucrainei şi Republicii Moldova.

 

În acest cadru, preşedintele român a pledat pentru continuarea eficientizării iniţiativei şi pentru îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale pe axa Nord-Sud. Iohannis a avut şi o întrevedere bilaterală cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski, pe care l-a asigurat de susţinerea continuă a Bucureştiului în lupta împotriva invaziei ruseşti.

 

Klaus Iohannis: „Noi vrem să folosim oportunităţile care au fost create pentru a înlesni, în continuare, colaborarea. Ştiţi bine că noi ajutăm Ucraina în toate felurile posibil. Poate cel mai vizibil este exportul de produse agricole din Ucraina prin România. Cred că nu exagerez dacă spun că dacă n-ar fi fost acest export prin România ar fi fost probleme imense nu doar în Ucraina, ci şi acolo unde se exportă aceste produse agricole. Pe de altă parte, sigur, ajutorul umanitar este foarte important în continuare, dar şi ajutorul militar este relevant pentru Ucraina.”

 

Preşedintele român a amintit şi de viitorul acord bilateral de securitate România-Ucraina, document care se află în faza de elaborare şi despre care a spus că va crea un cadru mai bun de colaborare între cele două state. De asemenea, Iohannis a subliniat importanţa conectării rutiere şi feroviare a întregului flanc estic al NATO şi al UE, care va asigura legătura dintre Marea Neagră şi Marea Baltică, proiecte despre care a spus că au „o importanţă deosebită pentru România”.

 

El a vorbit şi despre partenerii strategici ai iniţiativei, în rândul cărora a intrat şi Japonia, ceea ce, în opinia sa, arată că există interes global crescut pentru Iniţiativa celor Trei Mări. Preşedintele României a explicat, totodată, de ce ţara noastră a cheltuit anul trecut doar 1,6% din Produsul Intern Brut pentru apărare, în loc de 2,5 procente, aşa cum erau alocate iniţial. El a arătat această ţintă nu a fost atinsă din cauza inflaţiei, dificultăţilor bugetare, precum şi a crizei globale de armament.

 

În comunicatul final al summit-ului de la Vilnius, participanţii şi-au reafirmat hotărârea de a creşte presiunea asupra Rusiei, „inclusiv prin consolidarea sancţiunilor şi implementarea lor deplină şi fermă pentru a pune capăt războiului de agresiune”. Următoarea ediţie a Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, cea de-a 10-a, va avea loc anul viitor în Polonia.

 

 

Categories: În actualitate
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings