X

Jurnal românesc -11.04.2024

Jurnal românesc

Tribunalul Bucureşti i-a desemnat, miercuri, prin tragere la sorţi, pe cei trei judecători care fac parte din Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, în cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie. Astfel, au fost desemnaţi judecătorii Lavinia Mihaela Cîrciumaru drept preşedinte al Biroului electoral, Florin Vîlceanu – locţiitor şi Livia Chiriazi. Conform legii, Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate este constituit din trei judecători în exerciţiu ai Tribunalului Bucureşti, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente şi cel mult zece reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European la data începerii perioadei electorale şi participă la alegerile pentru Parlamentul European din 2024.

 

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a fost desemnat cetățean de onoare al comunei franceze Soultzmatt marți, când s-a împlinit un secol de la inaugurarea Cimitirului militar românesc din localitate: Regele Ferdinand și Regina Maria au luat parte la sfințirea lui în 9 aprilie 1922, apoi l-au inaugurat în 9 aprilie 1924. Momentul de acum un secol a fost marcat prin evenimente la care au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Casei Regale a României, diplomați, membri ai diasporei române și localnici. Reprezentantul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, a fost Principele Radu. Mitropolitul Iosif și clerici români din diaspora au oficiat un Parastas pentru eroii români din Primul Război Mondial. Au fost plantați, de asemenea, doi tei: unul în cinstea Centenarului Cimitirului militar românesc din Soultzmatt, altul pentru a marca includerea lui, în septembrie 2023, în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de celelalte cimitire regionale din Franța dedicate eroilor din prima conflagrație mondială. Miercuri, o ceremonie comemorativă a avut loc și la Cimitirul militar din Haguenau, unde odihnesc alți eroi români din Primul Război Mondial. La Soultzmatt, în Cimitirul amenajat pe un teren dăruit României de comuna franceză sunt înhumați 678 de soldați români luați prizonieri, de către germani, în Transilvania, duși în Alsacia și Lorena și care s-au stins în 1917 și 1918, din cauza regimului inuman la care au fost supuși.

 

Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe-Florin Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în Germania, în perioada 5 – 8 aprilie. Programul a inclus întâlniri la Wurzburg, Schwabach, Nurnberg, Stuttgart şi Tubingen cu membri ai mediului asociativ românesc, ai clerului, cu reprezentanţi ai Consulatului General al României la Munchen şi ai celui de la Stuttgart. Printre temele discutate au figurat programele DRP și desfăşurarea ediţiilor din acest an ale proiectelor ‘Ziua Românilor de Pretutindeni’ şi ‘Taberele ARC’, dedicate românilor din străinătate. A fost, totodată, dezbătut proiectul de înfiinţare a centrelor comunitare în străinătate, pentru sprijinirea integrării românilor şi facilitarea întoarcerii lor în ţară. La întâlniri cu preoţi români din Germania, Gheorghe-Florin Cârciu a pledat pentru păstrarea şi conservarea tradiţiilor româneşti, precum și pentru continuarea activităţii şcolilor duminicale în vederea promovării identităţii româneşti în diaspora, a limbii şi culturii române. ‘Continuăm (…) să sprijinim şi bisericile în activităţile lor sociale, educaţionale şi pastorale şi să menţinem, astfel, o legătură de nezdruncinat cu România de acasă’, a declarat secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Un nou capitol al cooperării culturale a fost deschis, recent, între România și Italia, prin semnarea unui Protocol de colaborare între Opera Națională din București și Opera din Roma. Ambasadorul României Gabriela Dancău a avut o întrevedere cu directorul general al Operei din Roma, Francesco Giambrone, în cadrul căreia au fost discutate noi proiecte de colaborare menite să pună în valoare imensul patrimoniu muzical pe care cele două state îl împărtășesc, ocazie cu care a avut loc și semnarea protocolului de colaborare dintre Opera Națională București și Teatro dell’Opera di Roma, instituții emblematice. În baza acestei colaborări, vor fi organizate în comun spectacole de operă pe scenele din București și Roma.

 

 

Categories: Jurnal românesc
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings