X

România. Flancul Estic – 27.03.2024

Aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu / (Sursa foto: Facebook/ Forțele Aeriene Române)

Baza militară “Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța (MK cum este denumită de către americani), va fi extinsă în cadrul unui proiect de circa 2,5 miliarde de euro. Aceasta va deveni astfel cea mai mare facilitate de acest tip a Alianței Nord-Atlantice din zona de est a Europei. În noua configurație baza se va întinde pe o suprafață de 2.800 de hectare și va putea găzdui circa 10.000 de militari împreună cu familiile lor. Se estimează că lucrările pentru toate cele 4 etape ale proiectului urmează să fie finalizate până în 2038.

 

Proiectul prevede construcția a tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea şi misiunile unei baze de asemenea mărime, a declarat comandantul Bazei 57 Aeriene «Mihail Kogălniceanu», comandorul Nicolae Crețu:

„Proiectul, în prima etapă, cea contractată, prevede dezvoltarea și construcția unei noi piste. Apoi ne concentrăm pe integrarea facilităților nou construite cu facilitățile existente și de aceea vom conecta cele două piste, pentru a putea fi exploatate la capacitate maximă atunci când este nevoie. După care vom construi bretele de rulaj pentru aeronave. Vom avea facilitățile, zona operațională care va fi în măsură să deservească nu numai aeronavele de vânătoare, ci și aeronavele care vin să transporte personal, trupe, materiale, muniție, tot ceea ce este nevoie pentru capabilitățile dislocate. Apoi un nou turn de control, pentru ca mai apoi să extindem capacitatea de primire a trupelor și să dezvoltăm infrastructura permanentă, astfel încât să putem asigura condiţiile necesare tuturor militarilor, atât români, cât și militarii aparținând aliaților și partenerilor noștri, care vor fi dislocați în bază”.

 

La finalul fazei a treia de dezvoltare baza urmează să poată găzdui aproximativ 10.000 de militari aliaţi împreună cu familiile acestora, o cifră similară cu cea de la cea mai mare bază americană din Europa, de la Ramstein (Germania). Dar nu doar numărul militarilor este important în acest proiect care se întinde pe două decenii.

Comandorul Nicolae Creţu a declarat că „la baza dezvoltărilor în curs nu stau elemente de comparație sau de competiție. Este o sumă de capabilități care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi necesare pentru a fi instalate în această zonă, iar destinația lor este aceea de a mări zona de securitate și de siguranță pe care Alianţa să o proiecteze deasupra bazinului Mării Negre. Nevoia cea mai mare pleacă de la dezvoltarea capabilităților aeriene, pentru că în acest fel putem să primim celelalte tipuri de forțe terestre, de operații speciale. În afara proiectul de dezvoltare, lucrăm în paralel pe r planuri. Ne concentrăm asupra integrării celor două zone de infrastructură. Ne concentrăm asupra menținerii operaționale a infrastructurii existente și se află în permanentă dinamică dezvoltarea capabilității de primire și susținerea militarilor. În afară de infrastructura permanentă, avem la dispoziție infrastructură semipermanentă sau temporară, nu doar aparținând Forțelor Aeriene Române, ci și aliaților și partenerilor noștri”, a mai spus comandantul Bazei «Mihail Kogălniceanu».

 

Proiectul demarat încă din 2018 când a apărut primul act legislativ este finanţat aproape integral de la bugetul de stat prin Ministerul Apărării Naţionale şi este împărţit, cum scriam, în 4 etape de dezvoltare. Prima este contractată, a început în 2023 şi urmează să fie finalizată în 5 ani. Etapa a doua va continua cu ridicarea hangarelor pentru aeronave, spaţii de adăpostire, depozite pentru materiale tehnice de aviaţie, simulatoare, depozite de muniţie şi combustibil, facilităţi de hrănire. Etapele 3 şi 4 sunt destinate aspectelor administrative care ţin mai mult de confortul şi susţinerea personalului, inclusiv facilităţi sociale în care militarii vor putea locui cu familiile lor. În prezent la MK se află circa 3.500 de militari americani şi aliaţi, inclusiv din Divizia 82 Aeropurtată, iar în diferite momente a găzduit, temporar, până la 5.000 de militari.

(Bogdan Dinu)

 

 

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings