X

Vacanță în județul Timiș

Timiș este un județ multicultural și un exemplu de conviețuire al etniilor. Prezența acestora se observă atât prin arhitectura clădirilor, prin diversitatea evenimentelor, cât și prin meșteșuguri. În călătoria de azi, vom porni din Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, spre cele mai interesante obiective turistice din județ.

Iosif Nicoară este directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Timiș, pe care turiștii o cunosc sub denumirea Visit Timiș. În Timișoara, există peste 900 de motive pentru a ieși la plimbare oricând, spun membrii acestei asociații. Acest număr reprezintă clădirile de patrimoniu din oraș, Timișoara având cea mai extinsă zonă de clădiri istorice din România. Fiecare cu povestea sa. Fiecare cu locul său. Așteptând să fie descoperite.

„Aș începe prima oară cu o vizită la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, care este a doua cea mai mare clădire de acest gen din țară. Mult timp a fost prima, atât ca dimensiune cât și din punct de vedere al spiritualității și istoriei orașului. Este construită într-un stil arhitectural distinct și oferă de pe treptele sale o vedere asupra centrului orașului. Mai mult decât atât, e vorba și de istorie. În această zonă, a fost și revoluția anticomunistă din 1989.

După aceea, am putea merge prin Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, locuri încărcate și ele de istorie. În Piața Unirii, avem Muzeul Național de Artă, care a găzduit expoziția Brâncuși. Aceasta a avut un succes răsunător, până în Statele Unite ale Americii. De acolo au venit vizitatori să vadă expoziția Brâncuși. După 50 de ani, expoziţia a adus majoritatea operelor sculptorului Constantin Brâncuși în țară, reunite în același loc. După aceea, ar fi Cetatea Timișoarei, cunoscută și sub denumirea de Bastionul Terezia. Denumirea actuală e Muzeul Național al Banatului. Apoi, ar fi Muzeul Satului Bănățean. Acestea ar fi principale obiective de vizitat în Timișoara.”

Centrul istoric al orașului este unic în România, fiind format din trei piețe urbane, fiecare reprezentând un alt stil arhitectural. Stilul arhitectural preponderent este cel baroc vienez, dar și stilurile neo-bizantin și Art Nouveau și-au pus amprenta pe numeroase clădiri. Pe de altă parte, Timișoara are cea mai diversă structură etnică și confesională din România, cu 21 de grupuri etnice din 18 denominații religioase care trăiesc aici în armonie și toleranță, spune Iosif Nicoară, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Timiș.

„Chiar mă gândeam cu ceva timp în urmă care ar fi cuvântul cel mai potrivit pentru a defini tot ceea ce înseamnă Timișoara și județul Timiș în ansamblul său, pentru că și județul Timiș are foarte multe de oferit. Putem spune că avem germani, maghiari, etnici sârbi. Sunt foarte multe comunități distincte. Și dacă e ceva care a caracterizat acest județ, acest lucru este buna conviețuire a acestor comunități. Niciodată nu s-au întâmplat lucruri rele, dimpotrivă, au învățat unii de la ceilalți, au luat lucrurile bune, s-au dezvoltat armonioși și au crescut împreună și au făcut ca acest oraș, acest județ să se dezvolte foarte frumos, să fie o atracție turistică pentru oricine vine în România. Nu degeaba a fost denumită Timișoara Mica Vienă.”

Buziașul este o stațiune de interes național din vestul țării, care are ca profil terapeutic bolile cardiovasculare, folosind în procedurile de tratament factorii naturali de cură. În primul rând, apa minerală carbogazoasă folosită în cură externă sub formă de băi cu apă minerală încălzită și în cură internă de la buvetele din parc. Apoi, foarte apreciate sunt și mofetele, emanații de dioxid de carbon, benefice pentru circulația periferică. Nu în ultimul rând, cura de aer puternic ionizat. În acest caz, vorbim despre o concentrație a aerului similară unei altitudini de 1000 m, deși stațiunea este situată la o altitudine de 128 m, bioclimatul fiind propice pentru tratament și odihnă. Este destinația pe care ne-o propune Iosif Nicoară, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Timiș.

Dacă timpul unui turist este limitat și s-ar rezuma la două, trei zile, după ce ar vedea Timișoara într-o zi, foarte sumar, primul loc unde l-aș duce și ar fi extrem de aproape ar fi Buziaș. Mai mult decât atât, foarte puțină lume știe că este un deal, Dealul Silagiului, exact lângă Buziaș, unde sunt șase crame. Puțină lume știe că sunt șase crame la un loc pe întinderea acestui deal, care s-au dezvoltat armonios. Sunt producători locali acolo, care fac un vin deosebit și unde noi intenționăm să facem anul acesta, în data de două iunie, un Maraton al Inimii. Vor fi curse începând de 600m pentru copii, pentru că ei sunt publicul țintă pentru a face mișcare în aer liber și a vedea cât de frumoasă e zona. Cu mașina, se fac 30 de minute din Timișoara până la Buziaș, iar, pe lângă oferta extrem de generoasă a orașului, acest deal al Silagiului, oferă o frumusețe și o splendoare din punct de vedere al naturii. Spuneam de cele șase crame, dar sunt și producătorii locali care oferă tot felul de produse naturale în zonă, miere, brânză foarte bună, carne a unor producători, carne, precum și alte produse locale autentice.”

Denumită Bucovina Banatului, Țara Făgetului se întinde în zona de est a județului Timiș. Este o zonă pitorească, posibilitățile de odihnă și de agrement fiind multiple aici, după cum am aflat de la Iosif Nicoară, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Timiș.

„Eu sunt născut într-o zonă de deal spre munte, iar a doua destinație spre care i-aș îndruma și i-aș conduce ar fi zona Făgetului. E o zonă extraordinar de frumoasă, unde este și cea mai veche biserică atestată documentar din zonă, unde se poate vizita Cascada Șopot, se poate vedea locul de unde izvorăște Râul Bega, se poate merge cu mașina sau cu motocicleta. Cei care doresc să se plimbe cu bicicleta pot alege un traseu foarte frumos, numit Transluncani. Se poate trece în partea cealaltă, în județul Caraș-Severin. În zonă, se găsesc Cascada Cornet, Cetatea Jdioara, Lacul Surduc, pe care se pot face plimbări cu catamaranul care aparține asociației noastre. Așadar zona asta este, la fel, extraordinar de frumoasă. E o zonă de deal și de munte, unde oamenii se pot relaxa și se pot simți extraordinar de bine.”

Tot în județul Timiș, veți găsi foarte mulți meșteșugari. Spre deosebire de alte zone ale României, aici, bogăția tradițiilor fascinează datorită caracterului multietnic al regiunii. Astfel, universul rural se așteaptă descoperit fără grabă, întrucât răsplata va fi pe măsură. Iar, pentru a vizita meșteșugarii la ei acasă, puteți contacta Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Timiș. Aceasta vă poate organiza o deplasare către meșterii populari din tot județul.
https://api.soundcloud.com/tracks/1780635537

Categories: Radio Tour
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings