X

Ştiri din spaţiul Schengen

schengen-steag-ue (1)

Din 31 martie 2024 România şi Bulgaria fac parte din spaţiul european de liberă circulaţie, spaţiul Schengen, deocamdată cu frontierele aeriene şi maritime. Din aceeaşi dată misiunile diplomatice şi consulare ale României eliberează vize uniforme de scurtă durată – vize Schengen, care permit cetăţenilor terţi să călătorească direct din România şi fără demersuri suplimentare în scop turistic sau de afaceri către celelalte state ale spaţiului Schengen. Şederile în România vor fi considerate şederi în spaţiul Schengen şi vor fi incluse în calculul şederii de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

De la 31 martie ora 00.00, pe principalul aeroport din România, Aeroportul Internaţional Otopeni ‘Henri Coandă’, s-a produs separarea fluxurilor Schengen de non-Schengen şi, în acelaşi timp, au fost ridicate controalele Poliţiei de Frontieră pentru zborurile din şi spre destinaţii din statele spaţiului Schengen. Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a declarat că echipe din cadrul Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române efectuează verificări aleatorii. Toate verificările sunt derulate după controlul de securitate, până la porţile de îmbarcare, în zona Schengen. Pentru zona non-Schengen, ca şi pentru călătorii minori, condiţiile de ieşire din România şi de intrare în România sunt neschimbate.

Chiar înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, la Timişoara a fost inaugurat Terminalului de Plecări Schengen. Terminalul are 1.200 de metri pătraţi, poate opera 8 curse simultan, cu peste 1.550 de pasageri, are 6 filtre de securitate, 8 porţi de îmbarcare, 18 ghişee check-in.

Un nou terminal, T4, a fost inaugurat şi la Aeroportul Internațional Iași. Construcția are 7 porți de îmbarcare și 20 de birouri check-in. De asemenea, este singurul terminal din regiune prevăzut cu 3 porți de îmbarcare aeriană a pasagerilor. Terminal T4 are o capacitate de procesare de 950 de pasageri pe oră. Capacitatea anuală de procesare a pasagerilor este de 3,5 milioane. Noua parcare a Aeroportului Internaţional Iași are 600 de locuri.

Al doilea aeroport din România după trafic, Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj-Napoca, a adaptat fluxurile pentru îmbarcare/debarcare pasageri pentru zboruri Schengen şi non-Schengen. Momentan, pentru îmbarcarea către destinaţiile din spaţiul Schengen sunt alocate 6 porţi, iar pentru zborurile către ţările non-Schengen sunt disponibile 4 porţi de îmbarcare. Aeroportul Internaţional Cluj desfăşoară lucrări de extindere şi modernizare a Terminalului Plecări, iar după finalizarea proiectului, suprafaţa terminalului va creşte cu aproximativ 7.200 de metri pătraţi. În noua configuraţie, Terminalul Plecări va avea 11 porţi de îmbarcare: 7 pentru destinaţiile Schengen şi 4 pentru zona non-Schengen.

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings